Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες που ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα κούλουμα τρώγοντας σαρακοστιανά εδέσματα και πετώντας χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα.

Ειδικότερα, από την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινάει η 40ημερη νηστεία για το Πάσχα με την κατανάλωση θαλασσινών, όσπριων και άλλων τροφών να αυξάνεται. Κατά την διάρκεια της νηστείας, δεν καταναλώνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ επιτρέπονται τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Μάλιστα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνονται αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την Καθαρά Δευτέρα 2025

Για την προστασία των πολιτών, ο ΕΟΔΥ παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες, ούτως ώστε να καταναλώσετε με ασφάλεια τα θαλασσινά και εν γένει τα οστρακοειδή: 

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε, προτιμήστε να απορρίψετε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Μην καταναλώνετε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Γι’ αυτό τον λόγο, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βράσει μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίστε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ατμομάγειρα, όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός, και να τα μαγειρέψετε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράστε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίστε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήστε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήστε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Πυροβόλησαν το αυτοκίνητο του πατέρα του 17χρονου που τραυμάτισε δυο άτομα έξω από νυχτερινό κέντρο

Αλέξης Κούγιας: Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση πριν πεθάνει – Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις