Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε λίγες μόνο ώρες, όπως έγινε στις περιπτώσεις της 54χρονης στον Πύργο και του 20χρονου στην Πάτρα.
Ο Διευθυντής Παθολογίας του Ιατρικού Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης, μιλώντας στο DEBATER, εξηγεί πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα, πώς μεταδίδεται και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

“Μπορεί να χαθεί άνθρωπος μέσα σε λίγες ώρες, γι’ αυτό και θεωρείται medical emergency. Γι’ αυτό και τρέχουμε να βάλουμε κάλυψη αντιβιοτικών στις επαφές του κρούσματος σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και χωρίς τα αποτελέσματα από καλλιέργειες ή εξετάσεις αίματος“, επισημαίνει ο κ. Αδαμίδης.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και να εξελιχθεί ραγδαία. Ο κ. Αδαμίδης τονίζει ότι αν κάποιος εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια:
• Δυσκαμψία στον αυχένα
• Υψηλός πυρετός
• Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
• Έμετοι
• Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
“Μπορεί να χαθεί ένας άνθρωπος μέσα σε λίγες ώρες από ένα αθώο φιλί. Είναι σχετικό, αλλά θα μπορούσε να είναι και σε 5-6 ώρες“, προειδοποιεί ο γιατρός.
Πώς μεταδίδεται η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα
Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται μέσω της άμεσης επαφής και κυρίως με τα σταγονίδια της αναπνοής.
“Αυτό κολλάει με άμεση επαφή. Είναι αναπνευστική λοίμωξη ουσιαστικά. Θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο το οποίο να το μεταδώσει σε εμάς“, εξηγεί ο κ. Αδαμίδης.
“Αν για παράδειγμα κάποιος το έχει στον φάρυγγά του το μικρόβιο, βήξει και βάλει το χέρι του μπροστά και στη συνέχεια πιάσει το χέρι μας, μπορεί να μας κολλήσει“.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να ξεκινήσει από μια τοπική φλεγμονή, όπως η παραρρινοκολπίτιδα, και να επεκταθεί προς τον εγκέφαλο.
“Άλλες φορές υπάρχει μια λοίμωξη η οποία τρέχει, όπως είναι μια παραρρινοκολπίτιδα, που μπορεί να επεκταθεί και να κάνει μηνιγγίτιδα στα πλαίσια της επέκτασης τοπικά στην περιοχή του εγκεφάλου“, αναφέρει.
Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά ενώ άλλοι όχι;
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να υπάρχει στον ρινοφάρυγγα χωρίς να προκαλεί νόσο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη:
“Το θέμα είναι ότι δεν προκαλεί νόσο παρά σε συγκεκριμένες συνθήκες – όταν είμαστε εκτεθειμένοι, καταπονημένοι, χωρίς σωστή διατροφή κλπ. Αλλά υπάρχουν και περιστατικά στα οποία αυτοί οι παράγοντες μπορεί να εκλείπουν και παρά ταύτα να επεκταθεί η λοίμωξη και σε σηψαιμία και σε εγκεφαλίτιδα“{.
Αν και συνήθως αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ο γιατρός επισημαίνει ότι μπορεί να χτυπήσει και υγιείς ανθρώπους: “Συνήθως αφορά αυτούς που έχουν υποκείμενα και δεν τα γνωρίζουν. Αλλά είναι και υγιείς που είναι καταπονημένοι, όπως είπαμε. Μπορεί, όμως, να συμβεί και σε άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και απλά έτυχε να πέσουν σε ένα στέλεχος τοξικό, όπως είναι το στέλεχος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου. Και αυτή είναι και η αιτία των περισσότερων περιστατικών που έχουμε στην πατρίδα μας{“.
Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;
Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης για τα μικρά παιδιά, καθώς προσφέρει προστασία από τη μηνιγγίτιδα.
“Για εμάς που έχουμε μικρά παιδιά, μπορεί να γίνει εμβολιασμός από τη βρεφική ηλικία. Ακόμα και από δύο μηνών γίνονται σε τρεις δόσεις και μας προστατεύει. Μέχρι τώρα καλύπτεται και από το κράτος, απ’ ό,τι ξέρω”, δηλώνει ο κ. Αδαμίδης.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν καλύπτεται για τους ενήλικες. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός τονίζει τη σημασία των βασικών κανόνων υγιεινής:
“Για τους μεσήλικες δεν καλύπτεται. Αλλά εκεί θα επιμείνουμε σε αυτά που είπαμε: στην καλή υγιεινή, στην αποφυγή συγχρωτισμού με άτομα που έχουν πυρετό, στη σωστή διατροφή“.
Όσον αφορά aτα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν εκτεθούν στο βακτήριο, θα περάσουν τη νόσο πολύ πιο ήπια ή μπορεί να μην αρρωστήσουν καθόλου.
“Μπορεί να είναι φορείς, αλλά και πάλι, πάντα η μεταδοτικότητα έχει να κάνει με το φορτίο το ιικό. Όταν κάποιος είναι σε ήπια νόσηση, είναι δύσκολο να το μεταδώσει“, καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.
Συμπέρασμα
Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη και ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες. Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αποφυγή έκθεσης σε φορείς της νόσου είναι οι βασικοί τρόποι προστασίας. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να σώσει ζωές.
Τα 11 πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση για άνοιγμα παραρτημάτων στην Ελλάδα
“Ξηλώθηκε” τεράστιο κύκλωμα μαστροπείας, 26 συλλήψεις – Πώς “παγίδευαν” γυναίκες (ΒΙΝΤΕΟ)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"