Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας κατά 40 εκατοστά εν μέσω σεισμικών δονήσεων στο Αιγαίο.

Με την σεισμική δραστηριότητα να είναι έντονη στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανησυχία με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασίλης Ζερβάκης να εξηγεί το φαινόμενο σε τηλεοπτική εμφάνιση του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στη Λέσβο έχει αποτυπωθεί και στους δύο σταθμηγράφους, που έχουν εγκατασταθεί στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας.

Ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι στις περιοχές που έχουν μικρές κλήσεις, που ακτογραμμή είναι επίπεδη μπορεί να σημαίνει αρκετές δεκάδες μέτρα που μπορεί να υποχωρήσει η θάλασσα.

Δεν σχετίζεται με την σεισμική δραστηριότητα το φαινόμενο

“Το φαινόμενο αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που φοβάται ο κόσμος. Το τσουνάμι συμβαίνει πάντα μετά από ισχυρό σεισμό,” σημείωσε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και παρουσίασε τους τρεις παράγοντες που ευθύνονται για το φαινόμενο.

“Από τις 4 Φεβρουαρίου περίπου έχουμε ισχυρούς βοριάδες που  παρέσυραν ουσιαστικά με απλά λόγια το νερό προς την νότια Μεσόγειο όπου έχουμε αύξηση της στάθμης

Αυτή την εποχή επίσης ο επικρατεί πολύ κρύο  και όλοι ξέρουμε το φαινόμενο της θερμικής διαστολής με αποτέλεσμα η στάθμη κάθε χειμώνα να μειώνεται μερικά εκατοστά. Και ο τρίτος λόγος είναι η αστρονομική παλίρροια που συμβαίνει μετά από πανσέληνο ή νέα σελήνη.”

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Στο “μικροσκόπιο” των εγκληματολογικών τα βίντεο – Πότε θα απαντηθεί αν είναι γνήσια

Αναπαράσταση του φονικού στην Πιερία: Η ανακρίτρια ξάπλωσε και ζήτησε από την 34χρονη να τη δέσει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις