Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο δήμος Αμοργού μετά από απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 12/2,

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

Κορυφώνεται η αγωνία στις Κυκλάδες μετά την “καταιγίδα” σεισμών – Τα σενάρια και οι φόβοι των ειδικών

Δίχως τέλος είναι οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με την περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό να σείεται κάθε τρεις και λίγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, καταγράφηκαν επτά σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία κατοίκων και ειδικών. Μάλιστα, δεν λείπουν οι σεισμολόγοι που κάνουν λόγο για επικείμενο μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ ή ακόμα και για μικρή έκρηξη ηφαιστείου.

«Το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης, γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι είναι «ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται και η εκτίμηση των ειδικών από τα στοιχεία δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή και μένει αυτό να παγιωθεί».

«Δεν πηγαίνουμε προς εκτόνωση με τους σεισμούς της Σαντορίνης», δήλωσε στο Action24 ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος.

«Θα μπορούσε να υπάρχει δυσμενέστερο σενάριο από τα 6 Ρίχτερ», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος, η Σαντορίνη η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός έχουν σε όλα τα μοντέλα «περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε αναφέρει στο Mega: «Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή, έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε. Έχουμε μια δύσκολα διαχειρίσιμη ακολουθία».

«Δεν θα θέλαμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, θα δώσει τη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων», τόνισε από πλευράς του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Για εμένα το πιθανότερο είναι να μην γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ», εκτίμησε από τη μεριά του ο σεισμολόγος, Μανώλης Σκορδίλης.

«Αν αθροίσουμε την ενέργεια των δονήσεων στην περιοχή είναι σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει θέμα έκρηξης ηφαιστείου», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι πρώτες δηλώσεις Τασούλα ως ΠτΔ: “Κορυφαία τιμή και βαρύτιμη ευθύνη – Χρειάζεται εθνική συνοχή και προσπάθεια”

Ψάχνουν και για άλλα θύματα του απατεώνα ταξιτζή – Πώς άρπαζε τις κάρτες από ανυποψίαστες ηλικιωμένες (Βίντεο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις