Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό, που συνεχίζεται.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του φαινομένου και τόνισε πως η Πολιτεία εμπιστεύεται τους επιστήμονες. “Πρόκειται για ένα σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο” υπογράμμισε.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στάθηκε στη μεθοδική δουλειά των Ελλήνων επιστημόνων.
Επισήμανε ότι έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα η οποία ασχολείται με αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεισμούς και ηφαίστεια ενώ υπάρχει συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο “διότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο στον κόσμο το οποίο προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων“.
Κατά συνέπεια, συνέχισε, οι παρουσιάσεις δεν είναι αποτέλεσμα κινητοποίησης της στιγμής αλλά μιας σταθερής και μεθοδικής δουλειάς δεκαετιών. “Πρώτα και πάνω από όλα η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κρίσεων. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες παρουσίασαν με απλά λόγια τι έχουμε να διαχειριστούμε και συγκεκριμένα τρία διακριτά φαινόμενα, μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμμένη που έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να εγκυμονεί κινδύνους, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου που είναι αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο με τη δραστηριότητα στο ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς παρατεταμένους σεισμούς.
“Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες χωρίς -το τονίζω- να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Γι’ αυτό και απαιτείται και σε αυτή τη συγκυρία απόλυτη υπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα των δύο επιτροπών που συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση. Επ’ αυτού είπε ότι όλα τα σχετικά σχέδια έχουν υλοποιηθεί, ότι έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, και ότι έτσι σήμερα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
“Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες ημέρες με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση εδώ και μια πενταετία για την εγκαθίδρυση κουλτούρας πολιτικής προστασίας η οποία περνάει από την ενημέρωση των πολιτών, την προετοιμασία και την πρόληψη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον περασμένο Απρίλιο στην Κρήτη έγινε μεγάλη άσκηση προετοιμασίας με σενάριο ενός πολύ μεγάλου σεισμού και πώς θα ανταποκρίνονταν ο κρατικός μηχανισμός και “είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να αναλύσουμε τα αποτελέσματα και να δούμε πως μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι“.
Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης στην περίπτωση που έχουμε τσουνάμι, για τις βασικές γνώσεις δηλαδή που πρέπει να έχει κάποιος αν βρίσκεται σε παράκτια περιοχή να απομακρυνθεί σε ένα πιο ασφαλές σημείο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτα και πάνω από όλα έχει σημασία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.
Δείτε όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη:
Στην αρχή της σύσκεψης, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025.
“Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα” σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε για τη Σαντορίνη ότι “είναι επόμενο οι κίνδυνοι κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας να είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)“.
Επίσης, τόνισε ότι “ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι” και πρόσθεσε πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν. Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης“.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού παρουσίασε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής. Επίσης, παρέθεσε χάρτες για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού. “Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους” ανέφερε η κυρία Νομικού.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για το φαινόμενο που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, υπογραμμίζοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέσσερις σεισμοί άνω των 4,4 Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η γη δεν σταματά να σείεται στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Στις 13:08 καταγράφηκε ακόμα ένας σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού, στις 13:10 σημειώθηκε δόνηση 4,8 βαθμών και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα δόνηση 4,4 Ρίχτερ. 13 λεπτά μετά ακόμα ένας σεισμός χτύπησε την περιοχή μεγέθους 4,4 βαθμών.
Νωρίτερα το πρωί και μέσα σε μόλις λίγη ώρα σημειώθηκαν τουλάχιστον δέκα δονήσεις έως 3,8 Ρίχτερ.
Την ίδια στιγμή, το νησί της Σαντορίνης εξακολουθεί να αδειάζει, με τους πολίτες που το έχουν εγκαταλείψει να ξεπερνούν τις 11.000.
Γάζα: Η ανάλυση του Sky News για την “εκτός πραγματικότητας” πρόταση Τραμπ
Συγκινεί ο γιατρός που αφαίρεσε τα όργανα του 3χρονου Άγγελου – “Θεέ μου, τι πάμε να κάνουμε τώρα”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"