Την θέση του ΠΑΣΟΚ για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία μοιράστηκε ο ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς.
Ο εκπρόσωπος τύπου τους ΠΑΣΟΚ, σε παρουσία του στο MEGA, μίλησε για την θέση της Ελλάδας στο σημερινό γεωπολιτικό χάρτη και πως διακρίνεται έλλειψη οράματος από την πλευρά της κυβέρνησης στα μείζονα ζητήματα.
«Τόσο η Ευρώπη όσο και η χώρα μας είναι σε μία αμηχανία σχετικά με τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει έλλειψη ενός οράματος διορατικότητας και στρατηγικής για τα μείζονα ζητήματα γεωπολιτικής».
«Μάλιστα τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε με τον κ. Φιντάν και είχε βάλει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη στο προ της συναντήσεως διάστημα, εντούτοις φαίνεται πως ο κ. Φιντάν προετοίμαζε την πτώση τους καθεστώτος Άσαντ. Αυτό είναι κάτι που ούτε η Ευρώπη ούτε η χώρα μας είχε προβλέψει και γι’ αυτό βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη αμηχανία» τόνισε ο κ.Τσουκαλάς.
Πρόσθεσε επίσης ότι «χρειάζεται ένας νέος ευρωπαϊσμός και όσον αφορά στην κριτική μας προς την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι θεωρούμε τα ζητήματα αυτά εύκολα αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική». «Η Ελλάδα οφείλει να ασκεί μία πίεση προς την Ευρώπη ώστε εκείνη με τη σειρά της να έχει μία ολιστική προσέγγιση σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια γειτονιά στην οποία εμείς έχουμε συμφέροντα, έχουμε το ευρωπαϊκό μας σπίτι αλλά μπορούμε να είμαστε και η πύλη εισόδου προς την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν φροντίσαμε να το κάνουμε σαφές αυτό, όπως κάλλιστα θα μπορούσαμε. Έχουμε προφανώς στρατηγικές συμμαχίες και με το Ισραήλ και με την Κύπρο, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας σε αυτό το πεδίο», τόνισε.
Επιπλέον ο κ. Τσουκαλάς έθεσε το ζήτημα της Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας πως «είναι μια συμμαχική χώρα, παρατηρούμε οικονομική κρίση και φόβους και γι’ αυτό πρέπει να οχυρωθούμε ώστε να μη βρεθούμε μάρτυρες συμφωνιών στο πρότυπο του παράνομου Τουρκολιβυκού Συμφώνου». Εξήγησε πως «οι καταστάσεις αυτές θέλουν μία προετοιμασία, ενώ πρέπει να δούμε και σε σχέση με τον ορθόδοξο κόσμο που κατοικεί στην Ανατολική Μεσόγειο τρόπους που θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προστασία του. Να γίνουμε η φωνή αυτού του κόσμου προς την Ευρώπη».
Σχετικά με τη διακοπή, από χθες, της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ανέφερε πως «η ροή του φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω των ουκρανικών εδαφών ήταν μία σύμβαση του 2019 και ξέρουμε ότι θα λήξει τώρα. Από το 2022 η Ευρώπη γνώριζε ότι δεν θα την ανανεώσει παρά τις πιέσεις της Ρωσίας, άρα υπήρξε η προετοιμασία που έπρεπε».
Ελπίδες για ειρήνη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή – Τι αναμένουμε το 2025
ΗΠΑ: Κατάσχεση 150 αυτοσχέδιων βομβών σε αγρόκτημα στο κλείσιμο της χρονιάς
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"