Δραματική αύξηση των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Ελλάδος παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2024. Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Οκτωβρίου, συνολικά 559 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία, έναντι 516 το αντίστοιχο διάστημα το 2023, με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει το 8,3%. Αυξημένα κατά 7,1% ως εκ τούτου είναι το ίδιο διάστημα και τα θανατηφόρα δυστυχήματα που έφτασαν τα 525, έναντι 490 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι βαριά τραυματίες ήταν 478, έναντι 562 πέρσι, ποσοστό μειωμένο κατά 14,9%.
Επικίνδυνοι οδηγοί στους δρόμους
Οι γρήγορες ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί, η επικίνδυνη οδήγηση, η έλλειψη οδηγικής παιδείας σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο, κυρίως στην επαρχεία, είναι τα βασικά στοιχεία που στην χώρα μας κάθε χρόνο, ένα χωριό της Ελλάδας, «χάνεται» από τον χάρτη στην άσφαλτο. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα επίσημα στοιχεία καθώς το πρώτο δεκάμηνο του έτους, αστυνομικοί κατάσχεσαν κατά την διάρκεια τροχονομικών ελέγχων, 66. 228 διπλώματα, έναντι 59.078 το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 12,1 %. Περισσότεροι από 270.000 οδηγοί εντοπίστηκαν να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα στους δρόμους, έναντι 220.000 πέρσι, με το ποσοστό να φτάνει το 25,5%.
Οι αυξημένες ταχύτητες όπως διαπιστώνουν τα στελέχη της τροχαίας, συνδυάζονται με το αντικανονικό προσπέρασμα και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των αντικανονικών προσπεράσεων, διαπιστώνεται αύξηση κατά 29,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ το ποσοστό παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη, φτάνει το 31,8%. Ουσιαστικά, πίσω από το ποσοστό, υπάρχουν 15.212 οδηγοί που πέρασαν με κόκκινο, αδιαφορώντας για το αν θα προκαλέσουν κάποιο ατύχημα το πρώτο δεκάμηνο του έτους, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2023, ήταν 11.546 οδηγοί.
Οι αιτίες των τροχαίων
Σύμφωνα με τον σύμβουλο οδικής ασφάλειας κ. Χρήστο Γιαννουκά, ο μεγάλος αριθμός τροχαίων στους δρόμους, είναι αποτέλεσμα μιας σειρά παραγόντων. Όπως αναφέρει ο κύριος Γιαννουκάς, «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε πίσω από το τιμόνι έχουν να κάνουν με το ιστορικό της μάθησής μας, τη δια βίου εκπαίδευση, τις προηγούμενες εμπειρίες και την ανατροφή μας. Αυτοί είναι οι παράγοντες για αύξηση ή μείωση του επιπέδου κινδύνου για να προκληθεί ένα τροχαίο συμβάν». Παράλληλα τονίζει πως κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν τα τροχαία είναι η «ατελής γνώση των κινδύνων κυκλοφορίας, οι συνειδητές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η αλαζονική συμπεριφορά κατά την οδήγηση και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών».
Οδήγηση χωρίς ζώνες, χωρίς κράνος και με μπόλικο αλκοόλ
Πώς οδηγεί όμως ο Έλληνας οδηγός, λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα για ασφαλή οδήγηση; Οι απαντήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι μάλλον αρνητικές.
Το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, 45.955 οδηγοί έχουν εντοπιστεί να οδηγούν χωρίς να φορούν ζώνη ασφαλείας, ποσοστό αυξημένο κατά 20,3% σε σχέση με πέρσι. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό όσων δεν είχαν καθόλου ζώνες ασφαλείας στο όχημα τους οι οποίοι ήταν 900 άτομα, έναντι 449 που είχαν εντοπιστεί το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 100,4%!
Σημαντικό ποσό αύξησης παρουσιάζουν και οι οδηγοί μοτοσυκλετών που έχουν εντοπιστεί κατά την διάρκεια ελέγχων φέτος με τον αριθμό τους να φτάνει τους 78.462, έναντι των 46.895 το 2023.
Ένα ακόμη ανησυχητικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων οδηγών, είναι η κατανάλωση αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Τα στελέχη της τροχαίας επέβαλαν πρόστιμο σε 27.207 οδηγούς, έναντι 22.475 το 2023, ποσοστό αυξημένο κατά 21,1%.
Οι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών εμφανίζονται εκτός των άλλων και ιδιαίτερα… αγενείς στους δρόμους, καθώς σε 479 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διαβάσεις, ενώ πέρσι είχε επιβληθεί παρόμοιο πρόστιμο σε μόλις 65 οδηγούς.
Διαχρονική «πληγή» στους Ελληνικούς δρόμους, αποτελεί η χρήση κινητού ενώ οδηγούμε με τους άνδρες της τροχαίας να καταγράφουν 15.783 παραβάσεις φέτος, έναντι 14.325 πέρσι, ποσοστό αυξημένο κατά 10,2%.
Στους Ελληνικούς δρόμους αξίζει να σημειωθεί, εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν 21.813 οχήματα, ενώ ακόμη 32.218 δεν είχαν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ.
Ρωσικός πύραυλος συνέτριψε το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines, λέει το Αζερμπαϊτζάν
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"