Οικοδομικές άδειες άνευ αυτοψίας και νομιμοποίησης αυθαίρετων κατοικιών χωρίς έλεγχο αλλά με μεγάλο οικονομικό αντίτιμο, παρείχε το κύκλωμα των διεφθαρμένων πολεοδόμων που εξάρθρωσε στην Χαλκιδική η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πολιτών που αρνήθηκαν να υποπέσουν στους εκβιασμούς του κυκλώματος, συνελήφθησαν 21 άτομα.

Πρόκειται μεταξύ άλλων, για έξι υπάλληλους των πολεοδομιών της Σιθωνίας και της Προποντίδας, έναν πρώην δήμαρχο της Σιθωνίας, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ιδιώτες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο κύκλωμα. Στην κατοχή των έξι υπαλλήλων μάλιστα οι «Αδιάφθοροι» εντόπισαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ ακόμη 500.000 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή των υπόλοιπων μελών της σπείρας.

Οι παροχές του κυκλώματος

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να παρείχαν υπηρεσίες που περιλάμβαναν από την έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων. Με την κατάλληλη «μίζα» τα μέλη της σπείρας, εξασφάλιζαν την διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες.

Ενδεικτικά το «γρηγορόσημο» κυμαινόταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ για έγκριση κάποιας παράνομης κατασκευής, οι πολίτες πλήρωναν από 1.000 έως 20.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της εγκληματικής δραστηριότητας που είχαν αναπτύξει, διαπιστώθηκε πως οι πολεοδόμοι, συνεργάτες, φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα ή να δίνουν έγκριση σε αυθαίρετες κατασκευές, ακόμη και …πάνω στο κύμα. Οι μηχανικοί και οι πολεοδόμοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα, φέρεται να έστελναν στους διεφθαρμένους εργαζομένους των πολεοδομιών, πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να «κλείσουν» αυθαίρετες υποθέσεις καταβάλλοντας φυσικά μεγάλα χρηματικά ποσά για τις «υπηρεσίες» αυτές.

Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη και των τριών εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται σε τουλάχιστον -92- περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα άνω των 213.100 ευρώ.

Παράλληλα, απότις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -1.062.240- ευρώ και -7.100- δολάρια Η.Π.Α.,
  • αυτοκίνητο,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • -2- ρολόγια χειρός, χρυσό γυναικείο κολιέ, -38- χρυσές λίρες,
  • σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων,
  • -59- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες.

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου οδηγούνται οι 21 συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής που κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο, όταν οι «αδιάφθοροι» αστυνομικοί προχώρησαν στις συλλήψεις.

Στο επίκεντρο της επιχείρησης βρέθηκαν οι πολεοδομίες των Δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής, ενώ, κατά πληροφορίες κατασχέθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, σε μετρητά. Εξ αυτού, πάνω από 600.000 ευρώ βρέθηκαν στους κατηγορούμενους υπαλλήλους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι έξι υπάλληλοι των δύο συγκεκριμένων πολεοδομιών (μεταξύ αυτών οι διευθυντές τους), δύο συγγενικά πρόσωπα των υπαλλήλων, ένας πρώην δήμαρχος (με την ιδιότητα του μηχανικού) και 12 ιδιώτες – μηχανικοί.

Τα μέλη του κυκλώματος των πολεοδομιών φέρεται να ζητούσαν από 250 έως 20.000 ευρώ ως αμοιβή για να επισπεύσουν ή να εγκρίνουν παράνομες ενέργειες και κατασκευές, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών αρχών. Η δράση τους φέρεται να απλώνεται σε βάθος χρόνων.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4 Ρίχτερ ΝΑ της Κρήτης

Ο Τραμπ πρότεινε την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώην παρουσιάστρια του Fox News

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις