Μέσα σε ένα περιβάλλον που ξαφνικά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μπήκαν στην προεκλογική ατζέντα, (Σκόπια – Τίρανα) αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Μητσοτάκης, αναμενόταν να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπρόσωπους πρώην εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, με στόχο την ενημέρωσή τους για το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης όσων μείνουν άνεργοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου: «Τους παρέχουμε εγγυημένη εργασία, καλοπληρωμένη με 1.200 ευρώ, με μισθό ουσιαστικά κατά 50% υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, σε όλους τους πρώην εργαζομένους οι οποίοι είναι πάνω από 55 ετών εξασφαλίζουμε τουλάχιστον επτά χρόνια εργασίας με 1.200 ευρώ σε δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Για όσους είναι έως 54 ετών, τους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα με μισθό επίσης 1.200 ευρώ. Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων» . Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις μήπως υπάρξει κάποια διορθωτική της ΚΥΑ (Κυβερνητική Υπουργική Απόφαση) που έχει εκδοθεί με στόχο τη βελτίωση των όρων απασχόλησης που προβλέπεται για τους πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που από χθες τυπικά είναι εκτός της εταιρείας.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το «φάκελο» της επίσκεψης στην Άγκυρα που θα ξεκινήσει στις 4 μμ το απόγευμα με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Να σημειώσουμε ότι στον πρωθυπουργό δεν αναμένεται να γίνει η…μεγαλειώδης υποδοχή που πραγματοποιεί συνήθως ο Ταγίπ Ερντογάν στους καλεσμένους του, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως επίσκεψη εργασίας και δεν προβλέπει συγκεκριμένο τελετουργικό.

Στις 17.30 είναι προγραμματισμένη να γίνει η διευρυμένη σύσκεψη με υφυπουργούς και τον διοικητή της ΕΥΠ.

Στις 18:00 Μητσοτάκης και Ερντογάν θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει το δείπνο.

Το ενδιαφέρον έγκειται στα όσα θα πουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις δηλώσεις τους καθώς τον τελευταίο καιρό μια σειρά από ενέργειες της Αγκυρας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.

Τέτοια είναι:

-Η αμφισβήτηση από πλευράς της Άγκυρας, της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, με αφορμή τηγ δημιουργία θαλάσσιων παρκών που ανακοίνωσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

-Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο.

•⁠ ⁠Η ένταξη στα σχολικά βιβλία στην Τουρκία, της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κατά τα άλλα οι δυο ηγέτες είναι δεδομένο ότι προσεγγίζουν τον διάλογο με συγκεκριμένη οπτική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του στον Τούρκο πρόεδρο, με δυο συνεντεύξεις του (Μιλιέτ και Ελεύθερο Τύπο) κάνοντας ξεκάθαρη για μία ακόμη φορά, πως η Αθήνα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, ενώ η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε σε συνέντευξή του, ότι επιδιώκει μία λύση «πακέτο», θέτοντας όλα τα ζητήματα, τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν, στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί μία συζήτηση χωρίς τετελεσμένα.

Η Αθήνα παράλληλα επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να διατηρηθούν και τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά τα θέματα «χαμηλής πολιτικής», φαίνεται να έχει κλειδώσει και αναμένεται να ανακοινωθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είναι προϊόν των επιχειρηματικών επαφών που «τρέχουν» εδώ και μήνες, υπό την εποπτεία των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Πέραν της επιχειρηματικής συνεργασίας, Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να συνεργαστούν στενότερα και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος στο Μαξίμου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο η διαχείριση της επόμενης ημέρας των όσων συνέβησαν με τα Σκόπια, με την νεοκλεγείσα Πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας, αλλά και με την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα.
«Μπουρλότο»

Ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια πάντως έσπευσαν να στείλουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών αντιδράσεων ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να βάλει…δύσκολα στην κυβέρνηση φέρνοντας στη Βουλή την κύρωση των τριών Μνημονίων Αθηνών-Σκοπίων, τα οποία η ΝΔ καθυστερεί. Κάτι τέτοιο αναμένεται να ανεβάσει και άλλο τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις