Σε τηλεδιάσκεψη με θέμα το “Me too Greece”, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο που θα φέρει στην Βουλή με στόχο την καταπολέμηση της βίας, σωματικής και σεξουαλικής, στον εργασιακό χώρο.

«Με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, που θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου, με γνώμονα τις καλές πρακτικές των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε το πρόβλημα της βίας, το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό με το κίνημα “Me Too” και παρουσίασε τις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου που θα καταπολεμήσουν κάθε είδους τέτοιο φαινόμενο.

Οι κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

1. Διεύρυνση του πεδίου των απαγορευμένων συμπεριφορών, προσθέτοντας και τη βία στους χώρους εργασίας, το λεγόμενο mobbing. Διεύρυνση του πεδίου των προστατευόμενων προσώπων, ώστε να μην καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αιτούντες εργασία και τους εθελοντές. Εισαγωγή αυτοτελούς απαγόρευσης (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένης από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. λόγω φύλου).

2. Ενίσχυση των υποχρεώσεων των εργοδοτών. Μεταξύ άλλων, εισαγωγή υποχρεωτικής κατάρτισης πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης, τον ορισμό προσώπου “συνδέσμου” για την παροχή συμβουλών και την υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών. Διεύρυνση του “Σήματος Ισότητας” στις επιχειρήσεις και στη θεματική της βίας και της παρενόχλησης, συμπερίληψη των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης στους εργαζόμενους, ως μέσο προληπτικής δράσης.

3. Μέριμνα για την άμεση προστασία των θιγομένων, με την πρόβλεψη απομάκρυνσης ή μετακίνησης από την εργασία ενός εκ των δύο μερών με την υποβολή της καταγγελίας, με την απαγόρευση αντιποίνων και με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, πλην του ποινικού μέρους.

4. Εισαγωγή ειδικών προβλέψεων στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από Επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων. Συστήνεται επίσης Αυτοτελές Τμήμα υπό το Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές.

5. Επιδίωξη της ευρύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με την προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία».

Η Ελλάδα τολμά να σπάσει τα στερότυπα

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τολμά να σπάσει βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και πρακτικές που πλήττουν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα και προσβάλλουν την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας και επεσήμανε πως με την κύρωση της Σύμβασης 190 του ILO, θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο – άνδρα ή γυναίκα – και ανεξάρτητα από το εργασιακό του καθεστώς.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

– Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Γιάννης Παναγόπουλος και η νομική σύμβουλος τη ΓΣΕΕ Ελλη Βαρχαλαμά

– Η Μαρία Γαβουνέλη από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

– Η δήμαρχος Αη-Στράτη Μαρία Κακαλή, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ

– Ο Ηλίας Γαληνός από την Action Aid

– Η Αννα Παπανικολάου από τη Woman On Top

– Η Μαίη Ζαννή από τη Women Act

– Η Αρετή Γεωργιλή από τη Lean In Hellas

– Η Νίκη Μάντζιου από τη Win Hellas Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών

– Η Αντωνία Τόρρενς από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ)

– Η Μαρία Γιαννίρη από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών

– Η Μίκα Ιωαννίδου από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών

– Η Κική Πετρουλάκη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Βίας

– Η Λίλιαν Γαζή από το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

– Η Ελένη Φώτου από το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «ΒΙΑ-STOP»

– Η Δέσποινα Λογιάδου από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος

– Η Ειρήνη Φερέτη από τα Δικαιώματα της Γυναίκας

– Η Όλγα Γκίνη από τη ΧΕΝ Ελλάδος

– Η Αλίκη Μητσάκου από την Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία

– Η Βάλυ Παλαιολόγου από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Κηφισιάς-Εκάλης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις