Η Κατερίνα Γκαγκάκη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, «Αθήνα ψηλά» και επιδιώκει να συνεχίσει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία το σημαντικό έργο που έχει διατελέσει ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών στο διάστημα 2019-2023.

Είχα την τιμή και χαρά να συνομιλήσω μαζί της και να μου παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη στο DEBATER. Αν και «μετρ» της επικοινωνίας, η Κατερίνα Γκαγκάκη δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνειά της. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για κοινωνικά ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα των Αθηναίων, όπως η συμπερίληψη και η μέριμνα για τους ευάλωτους πολίτες και να μου αναλύσει τους επόμενους στόχους της για τον Δήμο της Αθήνας.

Δεύτερη φορά υποψήφια για τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι άξιζε τον κόπο η πρώτη; Διότι φανταζόμαστε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί θυσίες σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Άξιζε περισσότερο απ όσο φαντάζεστε και πολύ περισσότερο απ όσο εγώ η ίδια περίμενα. Έχει κάτι πραγματικά μαγικό η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει την άμεση επαφή με την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που ζούμε. Κι έχει την σαρωτική δύναμη να βελτιώσει αυτή την καθημερινότητα, γήινα, χειροπιαστά, χωρίς ενδιάμεσους και περιττές καθυστερήσεις. Όταν αυτό που σχεδιάζεις το βλέπεις να υλοποιείται δίπλα σου, είτε είναι μία παιδική χαρά, είτε μία δομή για ευάλωτους συνανθρώπους μας, είτε μία ολόκληρη γειτονιά που ξαναβρίσκει τη ζωντάνια της, τότε μ ένα περίεργο τρόπο, οι όποιες θυσίες – αν δεχτούμε ότι υπάρχουν – παίρνουν την σωστή τους διάσταση.

Ο κόσμος σας είχε ανέκαθεν ταυτισμένη με την επικοινωνία. Ήταν εύκολη η μετάβαση από την λαμπερή επικοινωνία της τηλεόρασης και των media στην επικοινωνία face-to-face με πολίτες της Αθήνας;

Κατ αρχήν να πω ότι την επικοινωνία των Μέσων εγώ δεν την βλέπω λαμπερή. Την βλέπω έντονη, ανταγωνιστική, συχνά αυτοαναφορική αλλά πάνω απ όλα συναρπαστική! Για λαμπερή… δεν ξέρω. Εννοώ ότι αυτό που ενδεχομένως κάποιος φαντάζεται δεν έχει να κάνει με ό,τι βλέπουμε στην οθόνη, αλλά με ανθρώπινες σχέσεις  και με τις δυσκολίες  που αυτές ενδεχομένως έχουν. Αλλά και την ικανοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επικοινωνία βασίζεται στην διάδραση. Στη διάρκεια, την εμπιστοσύνη και τη συνέπεια. Την αξιοπιστία. Στην αμεσότητα.

Η ουσία δεν αλλάζει. Ουσία παραμένει η επαφή. Η προσωπική σχέση.

Δεν κρύβω ότι την απολαμβάνω αυτή τη σχέση με τους δημότες της Αθήνας. Την αδιαμεσολάβητη επαφή. Άλλωστε είμαι μία από αυτούς.

Στην πρώτη τουλάχιστον θητεία, το αντικείμενο σας ήταν η Κοινωνική Αλληλεγγύη & Κοινωνία των Πολιτών και φανταζόμαστε πως θα συνεχίσετε το έργο σας αυτό και στην δεύτερη. Καταφέρατε εσείς και οι συνεργάτες σας να κάνετε με λίγα, πολλούς ευτυχισμένους. Άλλαξε και εσάς αυτή η εμπειρία, αναθεωρήσατε ενδεχομένως κάποια πράγματα;

Δεν με άλλαξε απλώς. Μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ανέτρεπε αυτή η ενασχόληση τελειως την οπτική που είχα, σχεδόν για όλα. Για την υπομονή, την προσφορά, τα όρια, τη στήριξη. Έμαθα σταδιακά να σκέφτομαι με το εμείς κι όχι με το εγώ, μία ροή σκέψης πολύ μακριά από μένα μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πρώτη θητεία σας;

Νομίζω η στιγμή που κατάλαβα ότι παρά την επιμονή μου, το πείσμα και την αποφασιστικότητα της ομάδας υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Όταν χτυπάει το τηλέφωνο και καποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση και για κάποιο λόγο, δεν μπορώ να τον βοηθήσω άμεσα. Αυτό είναι τόσο σαρωτικά ακυρωτικό, που φέρνει κόμπο στο λαιμό.

Χωρίς να τους βάζουμε στην ίδια κατηγορία, η Αθήνα είναι (και) η πόλη των αστέγων, των ουσιοεξαρτημένων, των προσφύγων/μεταναστών και γενικότερα πολλών ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Ποια εσωτερική σας ανάγκη σας έκανε να επικεντρωθείτε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Στο δικό μου το μυαλό, ο Δήμος οφείλει να προσφέρει σε όλους και όλες την ασφάλεια, τη στήριξη και τη φροντίδα ώστε να ζουν τη ζωή τους όπως την επιθυμούν, ακόμα και όπως την ονειρεύονται. Η αξία αυτή θεωρώ ότι πολλαπλασιάζεται όταν  πρόκειται για ευάλωτους συνανθρώπους μας. Για όσους έχουν ανάγκη. Όποια ανάγκη. Χωρίς  διακρίσεις, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορούσα να διαγνώσω ότι η ενασχόλησή μου αυτή θα κάλυπτε μία δική μου συναισθηματική ανάγκη παράλληλα, αλλά είναι φανερό ότι συμβαίνει. Νομίζω ότι μου δίνει σκοπό και κατεύθυνση κατά κάποιο τρόπο.

Δομή για πολίτες της Αθήνας που εκδιώκονται βάσει ταυτότητας φύλου, αύξηση από 3 στους 13 κοινωνικούς λειτουργούς, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε άστεγους σε έκτακτες καιρικές συνθήκες, μέριμνα για ΑμΕΑ. Αυτές είναι κάποιες από τις δράσεις σας ως Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνίας των Πολιτών. Είναι πλέον η Αθήνα μια πιο αλληλέγγυα και συμπεριληπτική πόλη;

Είναι ακριβώς έτσι όπως το είπατε. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Η Αθήνα είναι μία σημαντικά πιο ανθρώπινη, φιλική, συμπεριληπτική πόλη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Αλλά ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή σε ό,τι αφορά αυτά που έχουν ξεκινήσει και προγραμματιστεί να γίνουν. Με βεβαιότητα όμως μπορώ να σας πω ότι πλέον δεν υπάρχουν αχαρτογράφητες ανάγκες.

Και πάνω απ όλα, δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι.

Ζούμε αναμφίβολα σε μια δύσκολη εποχή, με το αύριο να φαντάζει αβέβαιο για τους περισσότερους. Είναι από τους στόχους σας για την δεύτερη θητεία σας η δημιουργία περισσότερων δομών ψυχικής υγείας στον Δήμο της Αθήνας;

Χωρίς συζήτηση.

Η ψυχική υγεία είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας και ήδη έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία ανάλογης δομής. Παράλληλα όμως είναι βασικός στόχος να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για κάθε ανάγκη. Για γονείς, για μοναχικούς ηλικιωμένους και όχι μόνο, για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, για ανέργους συμπολίτες μας, για ουσιοεξαρτημένους συνανθρώπους μας, για οικογένειες, υποστηρικτικά περιβάλλοντα νοσούντων από κάποια ασθένεια, για εφήβους, για θύματα ενδοσχολικής βίας, είναι μόνο κάποιες κατηγορίες. Εκατοντάδες διαφορετικοί τομείς που χρίζουν προσοχής και στήριξης. Το Νοέμβριο ξεκινά η πρώτη εβδομάδα για την Ψυχική Υγεία με διάφορες δράσεις στον Δήμο μας, πάντα με τη συνεργασία οργανώσεων της Κοινωνίας των πολιτών, με  έμφαση στην κατανόηση και ευαισθητοποίηση.

Θα σας δούμε στο μέλλον και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Να σας πω την αλήθεια προγραμματισμό για τον εαυτό μου δεν κάνω… ούτε ως τα Χριστούγεννα!

Η  πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν μ ενδιαφέρει κάτι πέραν αυτού με το οποίο σήμερα ασχολούμαι!  Έχω τόσα πολλά ακόμη που θέλω και ονειρεύομαι να κάνω στο Δήμο που δεν θα μπορούσα να σκεφτώ μετά απ αυτόν.

Με δεδομένο όμως ότι θέλω να συνεχίσω και την επαγγελματική μου διαδρομή, θα το έβλεπα ανέφικτο.

Παράλληλα με την ενασχόλησή σας με την τοπική αυτοδιοίκηση, είστε και διευθύντρια επικοινωνίας στο OPEN. Στο κανάλι θα δούμε πολλές αλλαγές και προσθήκες φέτος, κυρίως στο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Είναι η χρονιά του Ανοιχτού Καναλιού;

Είναι μία χρονιά αναγέννησης και εξωστρέφειας για το OPEN. Μία χρονιά αισιοδοξίας και επανατοποθέτησης της ψυχαγωγίας. Νέα πρόσωπα, κεφάτες ομάδες, ενδιαφέρον περιεχόμενο και σταθερές αξίες στην μυθοπλασία.

Πάντα δίπλα στην δυνατή και αξιόπιστη ενημέρωση. Θα είναι μία ζωντανή χρονιά που θα φέρει χαμόγελα! Το ελπίζω και το πιστεύω.

Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Θα «κάτσει η μπίλια» φέτος, ή θα είναι άλλη μια «μεταβατική» σεζόν;

Ωραία ερώτηση! Είναι πια τόσες οι μεταβατικές σεζόν που φοβάμαι χάσαμε το στόχο και δεν ξέρουμε πώς θα δείχνει η μπίλια άμα κάτσει. Δεν είμαι και σίγουρη αν το ζητούμενο είναι να κάτσει τελείως.

Νομίζω όμως ότι η μετάβαση ολοκληρώθηκε για αυτή τη φάση. Πολλές επιλογές και πολύ αξιόλογες. Θυμάστε που λέγαμε κάποτε «δεν έχει κάτι την τηλεόραση»; Ε, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έχει πάρα πολλά η τηλεόραση.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Γαρυφαλλιά Καληφώνη αγκαλιά με τον Χρήστο Μάστορα και φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη (pic)

Ο Στέφανος Κασσελάκης “έκοψε” τη Δόμνα Μιχαηλίδου στο… μοντάζ – Χαμός στο Twitter για το limbo” σε σχολείο ΑμεΑ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις