Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν Έλληνας πολιτικός ο οποίος έφυγε από την ζωή σήμερα, Τετάρτη (31/5) σκορπίζοντας θλίψη στον πολιτικό χώρο. Ανήκει στα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ από μικρή ηλικία ασχολούνταν με την πολιτική. Από το 1981 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά με το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε να εκλέγεται σε κάθε μία εκλογική αναμέτρηση που ήταν υποψήφιος και άφησε το δικό του “αποτύπωμα” στον χώρο της πολιτικής.

Διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες για την επαγγελματική και προσωπική ζωή του:
Η ηλικία, η καταγωγή και οι σπουδές
Η καταγωγή του ήταν από την Ελλάδα και τόπο γέννησής του αποτελούσε η Ελευσίνα, στην οποία και μεγάλωσε. Η ημερομηνία της γέννησής του ήταν 17 Αυγούστου του 1938 και έφυγε από την ζωή στα 84 έτη την Τετάρτη (31/5). Αφότου αποφοίτησε από το σχολείο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποφάσισε να κάνει σπουδές γύρω από τη Νομική και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ κατάφερε να πάρει υποτροφία και να γίνει διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Λίγα λόγια για την πολιτική του σταδιοδρομία
Από μικρή ηλικία ο Θεόδωρος Πάγκαλος ασχολούνταν ενεργά με την πολιτική και έτσι κατά τα φοιτητικά του έτη ήταν μέλος διαφόρων φοιτητικών ομάδων, ενώ σε πολλές υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή της Ελευσίνας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να καταταγεί.

Μάλιστα, έχει ασχοληθεί και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ωστόσο από το 1981 που ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατάφερε να εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησε ποτέ να εκλέγεται σε κάθε υποψηφιότητά του. Συνολικά κατά την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας εκτός από βουλευτής κατάφερε να εκλεχθεί σε υπουργικές θέσεις καθώς επίσης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.
Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί στην ΕΔΑ και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Εξελέγη βουλευτήςΑττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.
Στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 διατέλεσε υφυπουργός Εμπορίου, στην επόμενη του 1985, ορίστηκε υφυπουργός και στη συνέχεια, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτή την θέση επανήλθε στην κυβέρνηση του 1993, και το 1994 αναβαθμίζεται σε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 1996 υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, αλλά και αντιπρόεδρος στις κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και Λουκά Παπαδήμου το 2011.
Ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, παραμένει ασαφής η ανάμιξή του στις αρχές του 1999, στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτή και επικεφαλής του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο Οτζαλάν μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συνοδευόταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να πετάξει τον Οτζαλάν έξω από την πρεσβεία. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον Πάγκαλο, αν και ο ίδιος πάντα ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη
Επίσης, ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη της Κένυας ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτζαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτζαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.
Ο Πάγκαλος δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτζαλάν στην Ολλανδία αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση. Με την σύλληψη του Οτζαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάγκαλου.
Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του κόμματος στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θέση που διατήρησε στους δύο πρώτους ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.
Θεόδωρος Πάγκαλος: Η απάντηση για τη σημαία στα Ίμια
Την εποχή της κρίσης στα Ίμια πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης. Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης και η ανικανότητα στην αντιμετώπιση έκρυθμων καταστάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι δυο χώρες στα όρια της πολεμικής σύρραξης.
Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική! Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα γεγονότα αυτά συνοδεύθηκαν, τις επόμενες ημέρες, από κωμικοτραγικές καταστάσεις και ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Τα ξημερώματα, το ελικόπτερο εντοπίζει πράγματι δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στην Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται-κάτω από αδιευκρίνιστες.
Σταδιακά αρχίζει η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού και των δυο χωρών απʼ τις βραχονησίδες, με την ταυτόχρονη υποστολή της ελληνικής σημαίας απʼ τα Ίμια. Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».
Θεόδωρος Πάγκαλος: «Μαζί τα φάγαμε»
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.
«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».
ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ – Απάντηση μετά τις δηλώσεις Παραστατίδη
Κάρπαθος: Τι απαντά το εστιατόριο για το βίντεο – σοκ με τα ζωντανά ψάρια στο τηγάνι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"