Σε ειδικά εργαστήρια θα σταλούν οι βιοχημικές εξετάσεις του νεκρού τρίχρονου κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου και το οποίο είχε εξεταστεί εξονυχιστικά επί 12 ημέρες. Μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται ως αίτια, είναι η νόσος Καβασάκι
Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, τα συμπτώματα του πρηξίματος στα πόδια και του πυρετού με τα οποία εισήχθη στο νοσοκομείο η 3χρονη, οδηγούν σε διαφορική διάγνωση πολλών ασθενειών. Μελετούνται ακόμη και άλλες σπάνιες περιπτώσεις πέρα από τη νόσο Καβασάκι, όπως μιας κάποιας μορφής αρτηρίτιδα, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι εξετάσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Τι είναι η νόσος Καβασάκι;
Όσον αφορά τη νόσο Καβασάκι, πρόκειται για μία σπάνια νόσο που ουσιαστικά είναι μια οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία αναλύθηκε για πρώτη φορά το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Ουσιαστικά σε αυτή τη νόσο συχνά παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, η οποία οδηγεί σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών).
Η νόσος Καβασάκι εντοπίζεται αποκλειστικά σε παιδιά, λίγο πιο συχνά σε αγόρια και παρότι είναι μια σπάνια νόσος, αποτελεί μία από τις πιο συχνές αγγειίτιδες της παιδικής ηλικίας. Τα ακριβή της αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχουν υποψίες για γενετική προδιάθεση, ενώ υπάρχουν θεωρίες πως στην εμφάνιση τους συμμετέχουν ιοί και μικρόβια.
Συμπτώματα και διάγνωση
Η νόσος Καβασάκι εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, όμως το πόσο βαριά θα είναι εξαρτάται από τον ασθενή. Οι φάσεις της νόσου είναι οι εξής:
- οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): με πυρετό και άλλα γενικά συμπτώματα
- υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)
- ανάρρωση (πρώτο ως τρίτο μήνα)
Η εμφάνιση της νόσου γίνεται με υψηλό πυρετό που διαρκεί για 5 ημέρες και μπορεί να συνοδεύεται με επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα). Στη συνέχεια παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών, καθώς διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων (τράχηλος), των χεριών και των ποδιών.
Η οριστική διάγνωση, ωστόσο, γίνεται όταν ο πυρετός παραμένει ανεξήγητα υψηλά παραπάνω από 5 ημέρες και ενώ έχουν παρουσιαστεί με 4 από 5 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι:
- αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα
- διογκωμένοι λεμφαδένες
- δερματικό εξάνθημα
- ερυθρότητα του στόματος και της γλώσσας
- χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα άκρα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα ίδια συμπτώματα.
Επίσης παρατηρείται και αύξηση στο ΤΚΕ, λευκοκυττάρωση, αναιμία και σταδιακή αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων, που αυξάνονται τη δεύτερη εβδομάδα και φθάνουν σε υψηλά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα που μπορούν να συνδεθούν με τη νόσο. Υπάρχουν μόνο ορισμένα που δείχνουν τον βαθμό της εμφανιζόμενης φλεγμονής.
Το πιο σοβαρό σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει η νόσος είναι η προσβολή της καρδιάς που μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων. Εξάλλου το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.
Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε συνεχόμενες εξετάσεις αίματος, μαζί με καρδιολογικές εξετάσεις (όπως το ΗΚΓ και το υπερηχωκαρδιογράφημα), μέχρι τα αποτελέσματα να βγουν καθαρά από οποιοδήποτε στοιχείο της νόσου.
Βίντεο ντοκουμέντο – Έκλεψαν ΙΧ από υπαίθριο πάρκινγκ με τη μέθοδο του… σπρωξίματος
Ο προσωπικός γιατρός μπαίνει στη ζωή μας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε μέσα από 15 ερωταπαντήσεις
Βορίδης για ακρίβεια – “Με αποφασιστικότητα η αντιμετώπισή της”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"