Η πρώτη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου, της διοίκησης του νοσοκομείου Αττικόν αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου Αγία Βαρβαρα. Μάλιστα σε τρεις εβδομάδες το υπουργείο υγείας θα παρουσιάσει την τελική πρόταση.
Ωστόσο η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μεταφορά των παιδιατρικών και γυναικολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) έχει προκαλέσει μεγαλες αντιδράσεις.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε πριν από λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής πως το νοσοκομείο λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων του, και βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το «Αττικόν». Τόνισε πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μετεγγατάσταση στο «Αγία Βαρβάρα» όλων των σχετικών με τη μητέρα και το παιδί κλινικών του Νοσοκομείου «Αττικόν» (Γυναικολογικές, Μαιευτικές και Παιδιατρικές Κλινικές) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
«Θα δώσουμε στην πραγματικότητα ένα παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αλλά και γυναικολογικό νοσοκομείο στην Δυτική Αττική, (με το όνομα) «Αττικόν», με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές του «Αττικόν», με το προσωπικό του «Αττικόν», που θα πάνε σε αυτό το νοσοκομείο. Θα αδειάσουμε τις κλινικές αυτές από το κυρίως κτίριο, στις οποίες θα επεκτείνουμε τις παθολογικές κλινικές του «Αττικόν», για να απορροφήσουμε τα ράντζα και να προσθέσουμε 200-250 κρεβάτια» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία μας για την σύνδεση του Νοσοκομείου της «Αγίας Βαρβάρας» με το Νοσοκομείο «Αττικόν». Η τροπολογία αυτή, που παράλογα δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις, τελικά υπερψηφίστηκε όχι μόνον από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Τότε… pic.twitter.com/rRblEcI63Q
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) May 7, 2025
«Αττικόν» 300 νεογνά ετησίως
Η πραγματικότητα είναι πως το «Αττικόν» εδώ και χρόνια πλημμυρίζει από ράντζα, ειδικά τον χειμώνα όπου είναι σε έξαρση η γρίπη και οι ιώσεις δέχεται στα επείγοντα πάνω από 1.200 ασθενείς και οι διάδρομοι γεμίζουν από φορεία. Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου υποδέχεται ετησίως πάνω από 300 νεογνά από όλη την Ελλάδα.
Ποιοι αντιδρούν
Ο σύλλογος εργαζομένων αντιδρά έντονα και υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη πρόταση συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας υγείας που προσφέρεται στους πολίτες του Λεκανοπεδίου και της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες ασθενών, όπως:
- Έγκυες υψηλού κινδύνου με καρδιοπάθεια, προεκλαμψία, αιματολογικά ή ογκολογικά νοσήματα
- Πρόωρα και ευάλωτα νεογνά που χρειάζονται άμεση εντατική φροντίδα
- Παιδιά με σύνθετες παθολογικές και χειρουργικές ανάγκες
- Οικογένειες που προστρέχουν στο «Αττικόν» για τεταρτοβάθμια φροντίδα υγείας
Μάλιστα όπως αναφέρουν « αλήθεια, που στον πλανήτη Γη υπάρχει τέτοιο αυτόνομο κέντρο χωρίς να υποστηρίζεται από άλλες ειδικότητες; Που θα αντιμετωπιστεί ένα παιδί π.χ με ΩΡΛ προβλήματα οταν δεν υπάρχει ΩΡΛ στο Λοιμωδών; Πόσο μάλλον όταν στις συγκεκριμένες κλινικές γίνονται μοναδικές σε επίπεδο λεκανοπεδίου ιατρικές πράξεις από εξειδικευμένα ιατρεία. Πως θα κάνει ένα παιδί βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση; Που θα κάνουν οι παιδιατρικοί ασθενείς των Μοναδων τομογραφίες και εργαστηριακό έλεγχο όταν δεν υπάρχουν ακτινολογικά τμήματα και εργαστηρια σε 24 ωρη βάση; Μήπως έχουν στο μυαλό τους αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών από τη μία δομή στην άλλη ή νέες “συνεργασίες” με τον ιδιωτικό τομέα;»
Παράλληλα υποστηρίζουν πως οι νέες Παθολογικές πτέρυγες που θα φτιαχτούν στο Αττικόν δεν έχουν προσωπικό για θα λειτουργήσουν. «Ενημερώνουμε ότι για να λειτουργήσει μία Παθολογική πτέρυγα με 35 κρεβάτια χρειάζονται τουλάχιστον 16 νοσηλευτές. Άρα χρειάζονται από αύριο 32 νοσηλευτές αν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν δύο νέες κλινικές. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο Αττικόν των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και αδειών, της υπερεξόντωσης του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει κενό 130 νοσηλευτών για να λειτουργήσουμε στα όρια της ασφάλειας. Άρα από αύριο χρειάζονται περί τους 170 νοσηλευτές. Μας δουλεύουν; Οι μέχρι τώρα προσλήψεις δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.»
Ψηφιακό πελατολόγιο: Φοροδιαφεύγει το 70% των κλάδων που το εγκαινιάζουν – Ποιοι έχουν την “πρωτιά”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"