Ύπνος: Η κόπωση και η έλλειψη καλής διάθεσης και ευεξίας οφείλεται πολλές φορές στο ότι δεν κοιμόμαστε καλά. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σχεδόν σαν άρρωστοι, νευρικοί και χωρίς καθόλου ενέργεια.

Ο κακός ύπνος οφείλεται πολλές φορές στις αϋπνίες, όταν δηλαδή δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και διάφορες σκέψεις και προβληματισμοί μας περιτριγυρίζουν, μας χαλάνε την ηρεμία και καθόμαστε στο κρεβάτι έχοντας υπερένταση. Οι ώρες περνάνε κάπως έτσι και δυστυχώς το πρωί έχοντας κοιμηθεί ελάχιστα ή και καθόλου πρέπει να σηκωθούμε νωρίς για να συνεχίσουμε την ημέρα μας και το απαιτητικό πρόγραμμα της καθημερινότητας με τη δουλειά και όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε.

Υπάρχουν τρόποι, ωστόσο, να αντιμετωπίσουμε τις αϋπνίες και μάλιστα 100% φυσικοί. Πως; Διαβάστε παρακάτω τρία βότανα που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και αν φτιάξουμε ροφήματα με αυτά θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Ρόφημα με χαμομήλι 

Το χαμομήλι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αυτό οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει, την απιγενίνη, μια ουσία που συνδέεται με συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου. Σε αυτήν αποδίδονται ακόμα αντιφλεγμονώδεις και αγχολυτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 400 mg χαμομηλιού ημερησίως συμβάλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Ρόφημα με ρίζα βαλεριάνας 

Η βαλεριάνα σε έρευνα ανασκόπησης έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιείται από τον 18ο  αιώνα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, των πονοκεφάλων και της νευρικότητας.

Σύμφωνα με μια προσέγγιση η βαλεριάνα αυξάνει τα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, του GABA, τα υψηλά επίπεδα του οποίου σχετίζονται με το αυξημένο αίσθημα υπνηλίας.  Επιπλέον, μικρότερης κλίμακας έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς  ότι το ρόφημα βαλεριάνας μπορεί συνολικά να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, να μειώσει το χρόνο που  μας παίρνει ο ύπνος, και να ελαττώσει τις αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ρόφημα με λεβάντα

Το άρωμα της Λεβάντας ήταν γνωστό για τη χαλαρωτική ιδιότητα του από τα αρχαία χρόνια, και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, το χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους. Σήμερα χρησιμοποιείται από πολλούς σαν αφέψημα για να βοηθήσει στην χαλάρωση πριν τον ύπνο. Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει κατά καιρούς ότι η εισπνεόμενη λεβάντα είναι πολύ πιο δραστική από ένα ρόφημα που την περιέχει, στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σε αντίθεση με το αφέψημα λεβάντας που ενώ μειώνει το αίσθημα της κόπωσης δεν βοηθά στο να έχουμε καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο χωρίς διαταραχές.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυκλοφόρησε η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις