Έντονη ανησυχία επικρατεί από τις πληροφορίες ότι μετά την ασπαρτάμη και η αλόη βέρα θα μπει στη λίστα του ΠΟΥ με τις “πιθανώς καρκινογόνες ουσίες“.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε πως η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο για την αλόη.
Αλόη: Οι ουσίες που κρύβει η φλούδα της
Σύμφωνα με την ίδια, η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων.
Όπως σημείωσε η επιστήμονας, δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν προκαλούν ανησυχία καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.
“Πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού τοξικά”, πρόσθεσε αναφερόμενη στην πόσιμη αλόη. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα“, ανέφερε.
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενο προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβατκηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Λαύριο – Εκκενώθηκε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη (vid)
Ταλαιπωρία για ασθενείς από τις ελλείψεις φαρμάκων – Τα 4 μέτρα που έρχονται
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"