Γρανίτες: Γιατί δεν πρέπει να τις καταναλώνουν τα παιδιά – Ποιους κινδύνους κρύβουν
Συστάσεις από τις αρχές στους γονείς

Τίποτα δεν είναι πιο δροσιστικό από μια γρανίτα, στα μάτια των μικρών παιδιών ειδικά αυτή την περίοδο όπου ο υδράργυρος έχει πάρει την ανηφόρα.
Ωστόσο, το δημοφιλές γλύκισμα που αγαπούν τόσο πολύ τα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Η βρετανική υπηρεσία Τροφίμων (FSA) εφιστά την προσοχή των γονέων καθώς ορισμένες από τις έτοιμες γρανίτες περιέχουν γλυκερόλη, μια ουσία που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.
Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν την πλήρη αποφυγή τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, έπειτα από περιστατικά παιδιών που αρρώστησαν.
Προσοχή στις γρανίτες: Συστάσεις στους γονείς για τα παιδιά τους
Παιδιά κάτω των 7 ετών: Να αποφεύγουν εντελώς τις γρανίτες που περιέχουν γλυκερόλη.
Παιδιά 7-10 ετών: Να καταναλώνουν το πολύ μία γρανίτα την ημέρα (όχι πάνω από 350 ml, δηλαδή περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικό).
Πολλοί γονείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας τροφίμων, έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά τους ένιωσαν αδιαθεσία λίγο μετά την κατανάλωση αυτών των φαινομενικά ακίνδυνων ροφημάτων.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της γλυκερόλης
Η γλυκερόλη χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και σταθεροποιητής στην παραγωγή ροφημάτων τύπου γρανίτας.
Ουσιαστικά βοηθά στη διατήρηση της ημιπαγωμένης υφής του ροφήματος εμποδίζοντας το υγρό να παγώσει τελείως.
Αν ένα παιδί καταναλώσει μεγάλες ποσότητες σε σύντομο χρόνο, μπορεί να εμφανίσει:
Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου)
Απώλεια αισθήσεων
Πτώση πίεσης
Ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο
Σύγχυση ή υπνηλία
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Ρωτήστε στο κατάστημα αν η γρανίτα που ετοιμάζεστε να αγοράσετε περιέχει γλυκερόλη.
Ελέγξτε την ετικέτα ή τη σήμανση στο σημείο πώλησης.
Αν δεν είστε σίγουροι για τα συστατικά, αποφύγετε την αγορά.
Φτιάξτε εύκολες υγιεινές γρανίτες
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να φτιάξετε μια δροσερή γρανίτα μέσα σε λίγα λεπτά και μάλιστα χωρίς ζάχαρη.
Εάν θέλετε γρανίτα καρπούζι που είναι και η πιο αγαπημένη γεύση των παιδιών θα χρειαστείτε ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κομμάτια, χωρίς τα κουκούτσια. Βάλτε τα κομμάτια στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα παχύρευστο υγρό .Στη συνέχεια τοποθετήστε τις σε θήκες και μετά στην κατάψυξη για αρκετή ώρα μέχρι να παγώσουν. Η πολύχρωμη δροσερή γρανίτα είναι έτοιμη!
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις