ΕΟΠΥΥ: Σκληρή απάντηση στους εργαζόμενους του οργανισμού για τα φάρμακα κατ’ οίκον
Είχαν καταγγείλει πως ασθενείς έμειναν χωρίς φάρμακα

Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων που αφορούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος διανομής φαρμάκων κατ΄οίκον και έκαναν λόγο για κατάρρευση του συστήματος.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως δεκάδες χιλιάδες συνταγές παραμένουν ανεκτέλεστες εδώ και εβδομάδες, δεκάδες ασθενείς που κατέθεσαν ηλεκτρονικό αίτημα κατ οίκον αποστολής του φαρμάκου τους, αλλά κυρίως αυτοί που εξυπηρετούνται από τα 63 Σημεία Διανομής και τα 5 ημιαυτόνομα Φαρμακεία του Οργανισμού έχουν μείνει χωρίς φαρμακευτική αγωγή για εβδομάδες και αναζητούν λύσεις στα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ των όμορων νομών ενώ την ίδια στιγμή, όπως οι ασθενείς καταγγέλλουν με δυσκολία βρίσκουν οδό επικοινωνίας για να αναφέρουν τα προβλήματά τους.
Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για οργή και απελπισία των ασφαλισμένων που μετατρέπονται καθημερινά σε πίεση και επιθέσεις προς τους εργαζομένους, οι οποίοι ουδεμία ευθύνη φέρουν για την αποτυχία του συστήματος.
Τι ισχυρίζεται η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ
Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη επισημαίνει πως δεν παρατίθεται κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο που να αποδεικνύει δυσλειτουργία της νέας υπηρεσίας, την ώρα που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου είχε συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό της.
7.600 «ξεχασμένες» συνταγές στο φαρμακείο Ρέντη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η μετάβαση στο νέο σύστημα αποκάλυψε ένα τεράστιο όγκο ανεκτέλεστων και ληγμένων συνταγών: 7.600 αιτήματα φαρμάκων που εκκρεμούσαν στο Φαρμακείο Ρέντη, μερικά από τα οποία είχαν παραμείνει αδρανή για πάνω από δύο μήνες. Η πλειοψηφία των συνταγών είχε λήξει, καθιστώντας αναγκαία την επανέγκριση και εκ νέου υποβολή τους. Για την αποκατάσταση της κατάστασης εργάστηκαν δεκάδες υπάλληλοι όλων των βαθμίδων, ακόμα και Σαββατοκύριακα, σε συνεργασία με αναδόχους πληροφορικής.
Δεν έκαναν τη δουλειά τους
Η διοίκηση του οργανισμού πέρασε στην αντεπίθεση και όπως αναφέρετε στην επιστολή «οι συνάδελφοί σας στο Φαρμακείο Ρέντη δηλαδή είχαν «ξεχάσει» όχι μόνο να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και να ενημερώσουν ότι είχαν αφήσει ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακά τους σε Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ ανά την επικράτεια χωρίς φαρμακευτική αγωγή εδώ και πάνω από δύο μήνες!!! Η πραγματικότητα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών (7.000) είχαν ήδη λήξει και οι ασθενείς δεν μπορούσαν να λάβουν καν τα φαρμακευτικά σκευάσματα με τις υφιστάμενες συνταγές τους».
Στην επιστολή της, η κ. Καρποδίνη αναφέρει:
Μάλλον για αυτές τις καθυστερήσεις εβδομάδων θα μιλάτε στην επιστολή σας, και οι οποίες βέβαια έχουν προκληθεί από την αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας που εφαρμόζονταν στο Φαρμακείο Ρέντη και της μειωμένης αποδοτικότητας, θέμα για το οποίο έχουν δρομολογηθούν οι αναγκαίες ενέργειες για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Μάλλον ομοίως ξεχάσατε να αναφέρετε ότι με το «παλαιό» καθεστώς αποστολής, χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες από τη στιγμή που ο ασθενής επισκέπτονταν τα Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ έως την παραλαβή των φαρμάκων του καθώς περίμενε να ταχυδρομηθούν οι συνταγές από τα Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ στο Φαρμακείο Ρέντη! Και όλα αυτά εν έτει 2025! Αυτό είναι το «καλό και παλαιό» καθεστώς που εσείς υπερασπίζεστε, το καθεστώς στο οποίο επιθυμείτε να επιστρέψει ο Οργανισμός, αυτό που οι ασθενείς προσκόμιζαν κάθε είδους χαρτιά και περίμεναν από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα για να παραλάβουν τα φάρμακά τους. Για αυτό το «παλαιό» καθεστώς ουδεμία ένσταση ή ανησυχία είχατε σχετικά με το εάν και πόσο έγκαιρα λάμβαναν οι ασθενείς τη φαρμακευτικής τους αγωγή.
Χιλιάδες αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ οίκον
Σύμφωνα με τον οργανισμό, σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για αποστολή φαρμάκων είτε κατ’ οίκον είτε σε Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ από την ημερομηνία έναρξης του έργου στις 16/06/2025 και έως 7/07/2025, συνολικά έχουν υποβληθεί 24.694νέα αιτήματα και συνολικά 32.294 αιτήματα(αν συμπεριληφθούν και τα 7.600 αιτήματα σε εκκρεμότητα από το Φαρμακείο του Ρέντη). Εξ αυτών:
-890 αιτήματα βρίσκονται προς έλεγχο από τους φαρμακοποιούς.
-6.190 αιτήματα δεν έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς λόγω πρόωρου αιτήματος ή άλλων φαρμακευτικών λόγων.
-2.100 αιτήματα έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συλλογή από τον ανάδοχο.
-4.085 αιτήματα έχουν εκτελεστεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συσκευασία και αποστολή.
-4.175 έχουν αποσταλεί για παράδοση και αναμένεται η παράδοση τους στους ασθενείς.
-854 παραδόθηκαν ήδη στους ασθενείς.
«Έχοντας λοιπόν υπόψη σας τα πραγματικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι καθημερινά προστίθενται στον όγκο εργασίας 1.300 περίπου νέα αιτήματα, απαιτείται υπερεργασία τόσο των συναδέλφων σας όσο και των εργαζομένων του αναδόχου για να διαχειριστούν τόσο τα νέα αιτήματα όσο και τα 7.500 αιτήματα συνανθρώπων μας που το ‘παλαιό’ σας καθεστώς είχε αφήσει χωρίς φάρμακα, υπερεργασία που εσείς τόσο εύκολα υποτιμάτε. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι μόνο τώρα που όλη η διαδικασία έγινε ηλεκτρονική, που υπάρχει υποστήριξη των ασθενών, πλήρης ιχνηλασιμότητα όλων των ενεργειών, ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων και που η αποστολή των φαρμάκων γίνεται με πιστοποιημένο τρόπο κατ οίκον και στα Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ γίνατε αποδέκτες «οργής και απελπισίας» ασφαλισμένων. Προφανώς κατά την κρίση σας οι ασφαλισμένοι ήταν ευχαριστημένοι που προσκόμιζαν κάθε είδους χαρτιά, ενώ σήμερα είναι πλήρως άυλη όλη η διαδικασία, και περίμεναν έως ένα μήνα για να πάρουν τα φάρμακά τους, ή μήπως ήταν και ευχαριστημένοι που περίμεναν σε ουρές στα Φαρμακεία του Οργανισμού που με το έργο αυτό έχουν αποσυμφορηθεί» αναφέρει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
«Ξεχάστε το παλαιό καθεστώς»
Η Διοίκηση του οργανισμού τονίζει πως:
Έχει ήδη ενισχυθεί το προσωπικό των φαρμακείων με προσλήψεις φαρμακοποιών και υπαλλήλων.
Έχουν ληφθεί μέτρα για την απογευματινή λειτουργία και την αξιοποίηση φαρμακοποιών του ΕΣΥ.
Η μετάβαση σε ηλεκτρονική διαχείριση είναι αμετάκλητη.
Η Διοίκηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής στο “παλαιό καθεστώς”, η διανομή φαρμάκων κατοί κον και στα Σημεία Διανομής του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και αποδίδει, έχει σχεδιαστεί από έμπειρα στελέχη του Οργανισμού και υλοποιείται σε άρρηκτη συνεργασία με τον ανάδοχο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο διάρκειας δύο (2) ετών που βρίσκεται μόνο στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του και στο οποίο η Διοίκηση και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ εργάζονται καθημερινά για την υλοποίησή του επιλύοντας άμεσα κάθε επιχειρησιακό ζήτημα.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις