Το κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας και χωρίς αυτό δεν πάμε πλέον πουθενά. Το χρησιμοποιούμε για λόγους επικοινωνίας, διασκέδασης και δουλειάς και γι΄ αυτό μας έχουν γίνει απαραίτητα.
Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία τους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό μας και σοβαρές ασθένειες γι΄ αυτό και μας προειδοποιούν να κάνουμε σωστή και μειωμένη χρήση και αν μπορούμε να τα κρατάμε “μακριά” μας.
Αν και τα παραπάνω δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, μελέτες τα έχουν συνδέσει με τα παραπάνω και για προληπτικούς λόγους καλό θα ήταν είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πώς όμως; Η αλήθεια είναι ότι δεν θα τα απαρνηθούμε, ούτε θα τα πετάξουμε στα σκουπίδια! Μπορούμε όμως να πάρουμε κάποιες προφυλάξεις.
Διαβάστε παρακάτω 5 σημεία που καλό είναι να μην αφήνουμε ποτέ τα κινητά:
Στο κρεβάτι ή όπου κοιμόμαστε
Πολλές φορές μπορεί να μας πάρει ο ύπνος με το κινητό αγκαλιά. Μπορεί να το ξεχάσουμε στο μαξιλάρι μας ή να το έχουμε ακριβώς δίπλα στο κομοδίνο μας. Αυτό πρώτα από όλα μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Επιπλέον, το φως του κινητού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης με αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου μας να είναι κακή. Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ακτινοβολία που εκπέμπει που είναι ίδια με αυτή τον μικροκυμάτων. Κρατήστε το λοιπόν σε “απόσταση ασφαλείας”.
Μέσα στα ρούχα μας ενώ τα φοράμε
Οι περισσότεροι βάζουμε το τηλέφωνο στην τσέπη μας γιατί αυτό βολεύει αρκετά όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με ειδικούς αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορούμε να το αφήσουμε και αυτό γιατί όταν είναι ενεργοποιημένο και μέσα σε μια θήκη του ρούχου μας, η ακτινοβολία του είναι 2 μέχρι και 7 φορές υψηλότερη από ότι αν όταν το τοποθετούμε στην τσάντα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση της ακτινοβολίας με την παρουσίαση όγκο στον εγκέφαλο όπως και προβλήματα στο σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών. Γι΄αυτό το λόγο συστήνουν να μην το αφήνουμε εκεί.
Στην πρίζα όλη τη νύχτα
Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην μπαταρία του κινητού και επιπλέον αν υπάρχει κάποιο ελαττωματικό καλώδιο ή η συσκευή είναι χαλασμένη το ενδεχόμενο να πάρει φωτιά από την υπερβολική θερμότητα είναι μεγάλο.
Στο μπάνιο
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κινητό ακόμα και αν το κρατάμε σε στεγνά σημεία μέσα στο μπάνιο έχει πολλές πιθανότητες να τραβήξει σαν μαγνήτης πάνω του βακτήρια και ιούς. Οπότε όσο και αν βολεύει να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι όταν κάνουμε μπάνιο ή να σκρολάρουμε για να περάσει η ώρα όταν κάνουμε την ανάγκη μας, καλό είναι να το αφήσουμε έξω από αυτό!
Κοντά στο πρόσωπο
Για παρόμοιο λόγο καλό είναι να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το τηλέφωνο στο πρόσωπο μας. Το κινητό συσσωρεύει εύκολα πολλά μικρόβια στην επιφάνεια του, τα οποία με τη σειρά τους πάνε κατευθείαν στο δέρμα μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα για μολύνσεις, ερεθισμούς και εμφάνιση ακμής. Προτιμήστε τη χρήση ακουστικών ή handsfree λοιπόν.
Τα παράπονα των πολιτών και οι απαντήσεις του δημάρχου Αθηνών μέσω… Instagram (vids)
Οι φανς των Star Wars θα πρέπει να περιμένουν – Ούτε το 2023 το “Rogue Squadron”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"