Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης δεν έλειψε η ένταση και η κόντρα για την τραγωδία στα Τέμπη, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «βρήκαν ευκαιρία για να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση. Μιλάτε για συγκάλυψη ποιον όμως θέλουμε να συγκαλύψουμε; Στη Λάρισα πραγματοποιείται μια κορυφαία νομική διαδικασία. Έχετε συντάξει κατηγορητήριο και εμείς έχουμε πει όχι; Ακόμα και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, δεν υπάρχει ούτε ένας μάρτυρας που να λέει ότι πήρε εντολή από τον κ. Τριαντόπουλο. Μιλάτε για εύφλεκτο υλικό, παραποιείτε την αλήθεια. Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη δεν μιλούσε για τέτοιο υλικό».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η κυβέρνηση έχει μειώσει την ανεργία, έχει δώσει δουλειά σε 500.000 ανθρώπους, η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωταγωνιστής για την ευρωπαϊκή άμυνα και αυτή η κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά ακόμα.
Η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι τι έχει κάνει και τι σκοπεύει να κάνει για τον σιδηρόδρομο και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες με δέσμευση υλοποίησης. Τον Μάρτιο του 23 ήταν η τελευταία πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Αν γίνει δεκτό το αίτημα σας στην πρόταση δυσπιστίας θα έχουμε εκλογές. Έχετε εκλογικό πρόγραμμα, με ποιους θα κυβερνήσετε συμφωνείτε μεταξύ σας, έχετε κοινές θέσεις; Όχι δεν σας νοιάζει, δεν έχετε δει τι συμβαίνει στον κόσμο. Σε μια τέτοια τραγωδία οφείλει μια συγνώμη διαχρονική. Οφείλουμε το “ποτέ ξανά” να έχει νόημα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τη χώρα».
Πρόταση δυσπιστίας – Αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα
Αντιπαράθεση, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για τα Τέμπη, καταγράφηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας επέκριναν την κυβέρνηση για τη χρήση χημικών από την αστυνομία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη να μιλά για αντίδραση της αστυνομίας σε ρίψεις μολότοφ «κατά ριπάς», εναντίον της.
«Η κυβέρνηση δεν ανέχεται το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και χρησιμοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις ως εργαλείο καταστολής» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είσαστε μια έμφοβη, μία έντρομη κυβέρνηση που επαφίεται στην βία για να καθυποτάξει την κοινωνία [. . .] Ο κόσμος αυτός που διώξατε, που του αρνηθήκατε το δικαίωμα να σας αμφισβητεί, και να διαδηλώνει απέναντι σας, ο κόσμος αυτός θα ξαναμαζευτεί. Δεν τον εξαφανίζετε με τη βία. Διότι η βία ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει την Δημοκρατία» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.
Για απαράδεκτη τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας, «αδιάκριτα μέσα στο πλήθος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης: «Υπάρχει τεράστιο θέμα, και πολιτική ευθύνη, αλλά και άλλες ευθύνες για το πως δρουν αυτά τα περιβόητα σώματα ασφαλείας» είπε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «με τέτοιες μεθόδους πεισμώνει ο κόσμος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Παππάς είπε ότι «η βία είναι η επιλογή των φοβισμένων και των απομονωμένων» και πρόσθεσε: «Πιστεύετε, πραγματικά, ότι υπάρχει περίπτωση να μετατρέψετε τα συντριπτικά ποσοστά της κοινής γνώμης, η οποία έχει αποφανθεί κατηγορηματικά ότι υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, ότι υπάρχει συγκάλυψη;» [. . .] «Είστε αποφασισμένοι να βάλετε την ελληνική κοινωνία στην επικίνδυνη ατραπό της βίας; Αυτές τις εντολές έχει δώσει ο απών και τρεμάμενος κ. Μητσοτάκης;»
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης προκάλεσε τον οποιονδήποτε «να πάει να δει τι γίνεται έξω. Οι φιλειρηνικές διαδηλώσεις είναι με τις μολότοφ που πέφτουνε κατα ριπάς;» ρώτησε, και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει αυτή η κυβέρνηση να γίνονται επεισόδια. Δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε μια δεκαετία πριν. [. . .] Και να ξέρετε ότι εμείς, οποτεδήποτε παραβιάζονται δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, οποτεδήποτε παραβιάζεται το δικαίωμα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, θα αντιδρούμε. Όποιος παρανομεί θα έχει τις συνέπειες».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνος είπε ότι η κυβέρνηση, από τη στιγμή που πήρε χαμπάρι τις μεγάλες προσελεύσεις κόσμου στις ειρηνικές διαδηλώσεις «άρχισαν οι μολότοφ στις συγκεντρώσεις. Και θέλετε να πείτε, ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται έξω, είναι ευθύνη των χιλιάδων ανθρώπων που μαζεύτηκαν ειρηνικά πριν από ένα μήνα και ξαναμαζεύτηκαν προχθές; Ή είναι άλλων;» με τον κ. Πλεύρη να ζητά να μάθει εάν το ΠΑΣΟΚ λέει αυτό που λέει και η κ. Κωνσταντοπούλου ότι «βάζουμε εμείς τις μολότοφ»; Κύριε Γερουλάνε, ουδέποτε εμείς αναφερθήκαμε στον κόσμο που μαζεύτηκε πριν ένα μήνα, ούτε στον κόσμο που μαζεύτηκε προχθές, ούτε στον κόσμο που μαζεύτηκε σήμερα. [. . .] Όποιος λοιπόν ρίχνει μολότοφ και εδώ υπάρχουν βουλευτές, που τους υπερασπίζονται, είναι ντροπή για τα κόμματα τους», είπε ο κ. Πλεύρης.
Πρόταση δυσπιστίας: Ένταση μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Βορίδη
«Φωτιά» πήρε η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της στην ολομέλεια, δήλωσε ότι δεν της αρέσει που έμεινε απόψε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «ένας χουντικός», αναφερόμενη στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. «Μετά από 18 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζομαι να παίρνω τη νομιμοποίησή μου από ανθρώπους που θαυμάζουν τον Στάλιν», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. Οι αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν όμως και την παρέμβασή του προεδρείου, με τον Θανάση Μπούρα να επισημαίνει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, βρίσκονται στη Βουλή δημοκρατικά εκλεγμένα.
«Δεν μου αρέσει αυτό και δεν το επιτρέπω, εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση. Δεν θα άφηνα αφύλακτη τη Βουλή, να ποδοπατάει τη δημοκρατία ο ανταγωνιστής του Μιχαλολιάκου, ο τσεκουροφόρος κύριος Βορίδης, που αυτός μόνο σας έμεινε, αυτός είναι ο προεξάρχων της κυβέρνησής σας, αυτόν άφησε στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης, που είπε τις εξυπνάδες του, τα ευφυλογήματά του και αποχώρησε και άφησε τον κ. Βορίδη, με τις γκριμάτσες του, να μας υπενθυμίζει τον άλλο δημοκράτη, τον κ. Μαρκόπουλο που διατυμπάνιζε ότι διασκεδάσει στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνέχισε: «Συγκρατηθείτε κύριε Βορίδη. Αφήστε τις γκριμάτσες, τους μορφασμούς, τις χειρονομίες και αναλογιστείτε ότι την απάντηση κύριε Βορίδη δεν θα τη δώσετε εσείς την Παρασκευή. Αυτή είναι απλώς η παρηγοριά που θα δώσετε στους εαυτούς σας, ψηφίζοντας την παράταση της παραμονής σας στις θέσεις εξουσίας, όπου γαντζωμένοι παραμένετε την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός έχει προ πολλού καθαιρέσει. Την απάντηση σας την έδωσαν οι πολίτες».
Λίγο αργότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στα έδρανα της συμπολίτευσης, είπε ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει τις περιδινήσεις, τις προσποιήσεις της κυβέρνησης και «στο τέλος θα μπουν μπροστά και θα φροντίσουν επιτέλους και μέσα στη Βουλή να μην είναι κάποιοι καρεκλοκένταυροι, βολεμένοι, απατεώνες, διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι, πρώην χουντικοί που το παίζουν δημοκράτες, αλλά να είναι άνθρωποι που πονάνε, που λυγάνε, που υπερασπίζονται την ανθρώπινη ύπαρξη και τη δημοκρατία».
Η παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Θανάση Μπούρα. «Κυρία πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω θερμά να διαγράψετε τη λέξη ‘χουντικός’. Εδώ είμαστε όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και εγώ πρέπει να σας πω ότι πολιτεύομαι για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Βορίδη, τον οποίο εκλέγει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η πολύ μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής. Εάν δεν την διαγράφετε θα διαγραφεί από μένα», είπε ο Θανάσης Μπούρας και συνέχισε: «Εδώ είμεθα όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και δημοκράτες! Και αν κάποιος άλλος έχει αντίρρηση από οποιαδήποτε πτέρυγα, να σηκωθεί να μου το πει».
Χειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης, ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας, ζήτησε να διαγραφεί η λέξη από τα πρακτικά διότι «όλοι είμαστε δημοκράτες εδώ» και «είμαστε όλοι εδώ με την ψήφο του ελληνικού λαού». Εγώ, είπε ο κ. Μπούρας, αισθάνομαι τιμή που επί 11 φορές με ετίμησε ο ελληνικός λαός, μαζί με τον κ. Βορίδη.
«Ευτυχώς έχουμε ένα πολίτευμα που λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη νομιμοποίηση μου, μετά από 18 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζομαι να την παίρνω από ανθρώπους που θαυμάζουν τον Στάλιν. Δεν την χρειάζομαι τη νομιμοποίηση από εκεί! Ευτυχώς!» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και συνέχισε: «Είμαι 18 χρόνια εκλεγμένος στο Κοινοβούλιο, ξέρουν οι συνάδελφοί μου αν ποτέ έχω κάνει προσωπικές επιθέσεις, ξέρουν ότι οι αντιπαραθέσεις μου όλες είναι ιδεολογικές, προγραμματικές, πολιτικές. Αλλά θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Πράγματι κυρία Κωνσταντοπούλου, εσείς είστε η απόλυτη περιγραφή του τι σημαίνει χυδαία εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Επιβεβαιώνετε πλήρως το γιατί έχουν διαμορφώσει αυτή την πεποίθηση για την αντιπολίτευση, οι Έλληνες πολίτες. Το 70% σας βλέπει και βλέπει στο πρόσωπό σας τη χυδαία εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης τραγωδίας».
Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας – Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής
Πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής είναι η πρόταση που κατατίθεται από κόμμα ή κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Στο άρθρο 84 του Συντάγματος και πιο αναλυτικά στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφεται το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το άρθρο 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 50 βουλευτών) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση δυσπιστίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση.
Σχετικά με τα χρονικά περιθώρια, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας αρχίζει με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από αυτούς που την υπέγραψαν. Επίσης, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στο σύνολο ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση δυσπιστίας, εάν δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εύη Βατίδου: Αποχαιρέτησε τον Αλέξη Κούγια με φωτογραφία από τον γάμο τους (φωτογραφία)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"