Την πρόθεσή του για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα στο Δημόσιο επανέλαβε την Πέμπτη 22/5 ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι “η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας”.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως “θεωρώ έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους”.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση.
Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180″.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε μέσω των social media σε νέα παρέμβαση για το ζήτημα της μονιμότητας στο δημόσιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα: “Η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103”.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ναι μεν θέλει να ανοίξει το θέμα, ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πώς θα γίνει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους -και όχι τους νεοεισερχόμενους- που αποδεδειγμένα θα κρίνονται ανεπαρκείς.
Σημειώνεται πως την πρόθεση της κυβέρνησης για άρση της μονιμότητας στους δημοσίους υπαλλήλους είχε σκιαγραφήσει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και δημοσκοπήσεις, στις οποίες μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων δηλώνουν ότι συμφωνούν με την άρση της μονιμότητας.
Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
“Είναι βέβαιον ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση” είχε αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.
Ωστόσο, σημείωσε ότι “είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά”.
“Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχε αναληφθεί, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για συνταγματική αναθεώρηση, μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν καρποφόρησε, διότι τα άλλα κόμματα ήταν απέναντι” συμπλήρωσε.
Στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ
Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο περνά μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που πιθανόν θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με την κυβέρνηση να θέλει να “στριμώξει” το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς.
Βέβαια, το βασικό ερώτημα είναι αν θα καταφέρει μια τέτοια πρόταση, εφόσον καταταθεί από τη ΝΔ, να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για να προωθηθεί στην επόμενη, αναθεωρητική βουλή.
Έτσι, το επόμενο διάστημα η πίεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να κορυφωθεί. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα βγει κερδιμένη. Είτε γιατί θα εγκριθεί η πρόταση, είτε γιατί θα καταγραφεί η ΝΔ στη συνείδηση των πολιτών ως μεταρρυθμιστική.
Στον πρωθυπουργό απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο Mega. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για υποκρισία, επισημαίνοντας ότι το 80% των τμηματαρχών και γενικών διευθυντών στο δημόσιο είναι κομματικές επιλογές, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια σε μετακλητούς υπαλλήλους.
“Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας. Κι εκεί υπάρχει μονιμότητα αλλά υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία”, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
“Δεν απολύονται μόνο όσοι τους έχουν πιάσει να κλέβουν ή να παίρνουν αποφάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκεί να δουλεύει σωστά το κράτος”, σημείωσε.
Εξέφρασε επομένως την άποψη ότι τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης δεν λύνονται με αλλαγές στο Σύνταγμα, εάν δεν υπάρχει διάθεση εφαρμογής των νόμων. Για παράδειγμα τόνισε την ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. “Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθούν οι αξιολογητές. Όταν αξιολογητές είναι οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες, οι οποίοι είναι κομματικές επιλογές, πώς θα αξιολογήσουν με διαφάνεια όλο το υπόλοιπο σύστημα;” αναρωτήθηκε.
Ο κ.Ανδρουλάκης κατηγόρησε άλλωστε τη ΝΔ για ρουσφετολογική αντίληψη. “Δεν ευθύνομαι εγώ ή κάποιος άλλος διότι άλλαξαν τα ηλικιακά όρια και προσλήφθηκε παράνομα ένας σταθμάρχης. Δεν ευθύνομαι εγώ που υπάρχει ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων. Δεν ευθύνομαι εγώ που το 80% των τμηματαρχών και γενικών διευθυντών είναι κομματικές επιλογές και όχι αποτέλεσμα αξιοκρατίας”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Προανήγγειλε τέλος ότι πριν τον προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση και θα τις στείλει σε όλα τα κόμματα προς συζήτηση.
Γιώργος Παπαδάκης: “Είμαι σίγουρος ότι σταματάω το Καλημέρα Ελλάδα”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"