ΟΑΕΔ: Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ με τίτλο “Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις”.

Ο υπουργός έδωσε συνέντευξη τύπου, παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη και της Γενικής Γραμματέως Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένης Γιώτη, ενόψει της κατάθεσής του νομοσχεδίου στις 11/3 σε δημόσια διαβούλευση.

Οι δηλώσεις του υπουργού

Η προσπάθειά μας δεν αφορά απλώς στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Είναι μια προσπάθεια, μέσω της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός να μετατραπεί από παγίδα ανεργίας και μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό, ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που θα επιθυμούσαν. Αυτό θα γίνει, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων, που ξεκινούν από την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων” .

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι κύριοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η βοήθεια στους ανέργους, με έμφαση στους μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, η εύρεση εργασίας και η επιβράβευση όσων αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο επιχειρείται η αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης, τα οποία έχουν εντοπιστεί, έτσι ώστε τα επιδόματα να δίνονται μόνο σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό είναι να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι βασικές ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι οι παρακάτω:

  • Η παροχή επιδόματος εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • Η στήριξη των ανέργων με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και νέα ψηφιακά εργαλεία για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
  • Η καταβολή μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης.
  • Η αντιμετώπιση του φαινομένου κατάχρησης των παροχών του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
  • Η μεταρρύθμιση της κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας.
  • Η σύνδεση των αμοιβών παρόχων και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
Ποιες κατηγορίες ανέργων θα διαγράφονται από τα μητρώα

Σχετικά με την πρόβλεψη για ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, (θέσεων δηλαδή που έχουν λάβει υπόψη, μεταξύ άλλων, το εργασιακό προφίλ του ανέργου, τον προηγούμενο μισθό του και τον τόπο κατοικίας του) ή άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985.

Ο υπουργός κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι “με το νομοσχέδιο αυτό, εναρμονιζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν σε προηγμένες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ – που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες – και δίνουμε περισσότερα όπλα για το μέλλον σε εργαζόμενους και ανέργους, θέτοντας σε ακόμα πιο γερές βάσεις την κοινωνική πολιτική της χώρας“.

Ειδήσεις σήμερα:

Με κάθε τρόπο εγκαταλείπουν το Ιρπίν – Άμαχοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους περνούν κάτω από συντρίμμια γέφυρας (pics)

Οικονόμου για ακρίβεια – “Η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί”

Οικονόμου για ακρίβεια – “Η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις