Συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού του Παγασητικού κόλπου από τα νεκρά ψάρια που έχουν κατακλύσει την περιοχή του Βόλου το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τοποθετείται και δεύτερο πλέγμα σήμερα το πρωί στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο. Στο μεταξύ όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημήτριου, τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώνονται από στη στεριά (ακτές, σημεία του Ξηριά που δεν έχει νερό κ.α.) δεν γίνονται αποδεκτά για καύση και θα γίνει υγειονομική ταφή τους.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου, με το δεύτερο πλέγμα θα συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο πρώτο που τοποθετήθηκε καθώς εκείνο δέχεται μεγάλη πίεση. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον προς το λιμάνι του Βόλου, έτσι ώστε η επιχείρηση συλλογής των ψαριών που ήδη βρισκόταν μέσα στο λιμάνι να διευκολυνθεί.

Οι απίστευτες εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την μεγάλη οικολογική καταστροφή και κατ’ επέκταση και οικονομική. Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία των πρωτοδικών βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.

Εν τω μεταξύ στο αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο χειριστής του μηχανήματος ο οποίος έθαβε τα νεκρά ψάρια στο Βόλο αντί να τα κάψει, μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος.

Σε ποιες παραλίες του Παγασητικού να αποφεύγεται το κολύμπι 

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:

·         Σουτραλί Αγριάς

·         Πλάκες

. Άναυρος

·         Ξενία

·         Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)

·         Αλυκές

·         Αμφανών

·         Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

2.    Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία,  διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

3.    Παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων  αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Φιντάν: «Η σύνδεση του Kυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα φέρει αποτελέσματα»

Παλλήνη: Γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο – Μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις