Ένα ακόμη συγκλονιστικό ντοκουμέντο που δείχνει την αγωνία των συγγενών των ανθρώπων που βρίσκονταν στα Τέμπη βγήκε στην επιφάνεια.
Στο συγκεκριμένο ηχητικό, το οποίο ήρθε στο φως από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ακούγεται μία μητέρα να συνομιλεί με τηλεφωνήτρια του 112, θέλοντας να μάθει πληροφορίες για την μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων και ενημερώνοντάς την για τα όσα πρόλαβε να της πει στο τηλέφωνο ο γιος της, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν.
112: Γραμμή έκτακτης ανάγκης θέση 188 παρακαλώ;
Μητέρα επιζώντα: […] Έχει γίνει ένα τρακάρισμα, έχει γίνει ένα ατύχημα με το τρένο. Με πήρε το παιδί μου ταξίδευε στο τρένο, έχει γίνει τρακάρισμα. Συνδέστε με, με ένα τηλέφωνο στην Θεσσαλονίκη στον ΟΣΕ.
112: Ένα λεπτό παρακαλώ μείνετε στην γραμμή.
Μητέρα επιζώντα: Μου είπαν από την αστυνομία να πάρω 112, ο ΟΣΕ δεν έχει τηλέφωνο. Μπορείτε να με συνδέσετε με την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη;
112: Ένα λεπτό παρακαλώ πολύ, μείνετε στη γραμμή!
Το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης, λίγα δευτερόλεπτα μετά την μοιραία σύγκρουση, δέχεται αμέτρητα τηλεφωνήματα από γονείς, συγγενείς και τους ίδιους τους επιβάτες.
Η κατάσταση είναι χαοτική και οι συνομιλίες αποκαλυπτικές για όσα διαδραματίστηκαν λίγες στιγμές μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.
112: Ναι χαίρετε αστυνομία, έχω μια κυρία στη γραμμή, ήθελε στην αρχή να συνδεθεί με ΟΣΕ. Επέμενε να συνδεθεί για πληροφορίες για ένα ατύχημα με τρένο στην Θεσσαλονίκη αναφέρει.
Αστυνομικός: Μισό λεπτάκι λίγο να ρωτήσω…
112: Ναι, ναι ευχαριστώ!
Αστυνομικός: Μήπως είχαμε κάποιο ατύχημα με ΟΣΕ; 112 με ακούτε;
112: Ναι σας ακούω.
Αστυνομικός: Ναι περιμένετε λίγο μη τη κλ.. Τι, την πήρε ο γιος της ότι έγινε ατύχημα;
112: Και σας πήρε ο γιος σας και τι σας είπε;
Μητέρα επιζώντα: ότι τρακάρισε το τρένο! Και ότι είναι σκοτάδι… Σε ποιο σημείο έχει γίνει το τρακάρισμα γνωρίζετε;
Αστυνομικός: δεν ξέρουμε αν έγινε τρακάρισμα.
112: Δεν ξέρουμε αν έχει γίνει..
Αστυνομικός: Μισό λεπτό.
Μητέρα επιζώντα: Ωραία δεν μπορώ να καθυστερώ στο τηλέφωνο, θέλω να φύγω!
Χωρίς απάντηση για τις εκρήξεις το τελικό πόρισμα
Αντικρουόμενα είναι τα στοιχεία του τελικού πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα στα Τέμπη, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» δεν μπορεί να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με τα αίτια των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.
Παρότι η ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων έδειχνε προς την κατεύθυνση ύπαρξης παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών, τα βίντεο που απεικονίζουν το τρένο κατά τη διέλευσή του από τις σήραγγες Πλαταμώνα και Τεμπών και είδαν το φως της δημοσιότητας δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, δεν αφήνουν περιθώριο για την τοποθέτηση παράνομου φορτίου σε κάποια από τις τρεις φορτάμαξες πίσω από τη δεύτερη μηχανή, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί από την επιτροπή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν πρόκειται να διαφέρει από την αρχική εκτίμηση των ερευνητών πως τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών στις μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν εξηγούν τη φωτιά που ενδεχομένως ευθύνεται για τον θάνατο 5 ατόμων από τα 57 θύματα του δυστυχήματος.
Σε αυτό καταλήγουν άλλωστε τα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα που έκαναν αναλύσεις.
Εν αναμονή και του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που και αυτό θα απαντάει στο ερώτημα αν τα έλαια σιλικόνης είναι ικανά να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση, και το οποίο έχει καθυστερήσει, η επιτροπή φέρεται να απευθύνθηκε και σε άλλο ένα ανώτατο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας για σχετική γνωμοδότηση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο τελικό πόρισμα.
Στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης για την πυρόσφαιρα
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης της διαδικασίας διερεύνησης, ο Εθνικός Οργανισμός σκοπεύει να απευθυνθεί και στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, το πλέον αρμόδιο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη για το ζήτημα της πυρόσφαιρας.
Αν τελικά υπάρξει «πόρισμα της Λωζάνης», αναμένεται να δημοσιευθεί μετά το πέρας εξαμήνου, όσο δηλαδή θα διαρκέσει μια διεξοδική και κοστοβόρος διαδικασία ανάλυσης των αιτιών πρόκλησης της φωτιάς.
Η μέχρι τώρα διερεύνηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ βασίστηκε στα μόνα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο Οργανισμός: Τα βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης που προέρχονται από τρεις διαφορετικές κάμερες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος και τη δειγματοληψία από το σημείο της σύγκρουσης που έλαβε χώρα 29 ημέρες μετά το δυστύχημα και σύμφωνα με την έκθεση του Χημείου του Κράτους κατέληγε στην ύπαρξη εύφλεκτων χημικών διαλυτών (ξυλόλιο).
Με αυτά τα στοιχεία και κυρίως αξιοποιώντας τα βίντεο, η τριμελής επιτροπή των ερευνητών που απαρτίζεται από δύο ανώτερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) και έναν πρώην ελεγκτή της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), απευθύνθηκε σε σειρά ερευνητικών κέντρων (Πανεπιστήμιο Πίζας, Ινστιτούτο Σουηδίας, Πανεπιστήμιο Γάνδης) προκειμένου να διερευνηθεί το είδος του υλικού που προκάλεσε τη φωτιά.
Η αγωνία 19χρονου επιζώντα αμέσως μετά το δυστύχημα
Στο προηγούμενο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 φαίνεται ο διάλογος ενός 19χρονου επιβάτη με τη γραμμή εκτάκτου ανάγκης 112 αμέσως μετά τηνς σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη.
Αναλυτικά οι διάλογοι:
Υπάλληλος: Γραμμή έκτακτης ανάγκης, θέση 174. Μ’ ακούτε; Παρακαλώ…
Επιζών: Παρακαλώ
Υπάλληλος: Ναι, τι συμβαίνει;
Επιζών: Εκτροχιάστηκε το τρένο που πήγαινε στη Θεσσαλονίκη.
Υπάλληλος: Τι έχει γίνει;
Επιζών: Εκτροχιάστηκε το τρένο που πήγαινε στη Θεσσαλονίκη… τράκαρε, δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει… έχει πάρει φωτιά… εγώ έχω βγει έξω…
Υπάλληλος: Πού είσαστε τώρα;
Επιζών: Δεν έχω καταλάβει το σημείο. Λίγο μετά τη Λάρισα. Λίγο μετά τη Λάρισα είμαστε.
Υπάλληλος: Λίγο μετά τη Λάρισα, πόσα άτομα είσαστε;
Επιζών: Πάρα πολλά… όλο το τρένο έχει καταστραφεί, εγώ έχω βγει έξω και έχουν βγει και άλλοι και προσπαθούμε να βγούμε…
Ο 19χρονος προσπαθεί απεγνωσμένα να καταλάβει τι έχει συμβεί.
Υπάλληλος: Στη Λάρισα είστε;
Επιζών: Λίγο μετά από εκεί, λίγο μετά τη Λάρισα, έχω χτυπήσει το κεφάλι μου και τρέχει αίμα…
Υπάλληλος: Εσείς είστε μόνος σας;
Επιζών: Όχι, είμαστε πάρα πολλοί… Εσύ λογικά θα είμαστε μαζί, σε έχω αφήσει κινητό φιλαράκο μου μέχρι τότε δεν μπορώ να βοηθήσω. Ένα τηλέφωνο, ένα να πάρω και εγώ θέλω μετά…
Υπάλληλος: Περιμένετε, τους έχω καλέσει όλους. Περιμένετε…
Επιζών: Ναι, τρέχει αίμα από το κεφάλι μου…
Η υπάλληλος ενημερώνει και συνδέει τον 19χρονο με την Πυροσβεστική.
Υπάλληλος: Ναι, Πυροσβεστική για ένα εκτροχιασμένο τρένο λέει ο κύριος.
Τηλεφωνικό κέντρο Π.Σ.: Τρένο;
Υπάλληλος: Κύριε, μιλήστε λίγο παρακαλώ…
Επιζών: Ναι, ναι, τι να πω;
Υπάλληλος: Μιλήστε με την Πυροσβεστική.
Επιζών: Ναι, να σας πω, τι θέλετε να γνωρίζετε;
Τηλεφωνικό κέντρο Π.Σ.: Ναι, πείτε μας.
Υπάλληλος: Κύριε, αναφέρετε λίγο το πρόβλημα. Το πρόβλημα ξανά, τι έχει συμβεί;
Επιζών: Ναι, κάτι έχει γίνει και δεν ξέρω αν έχει εκτροχιαστεί ή αν τρακάραμε, μάλλον έχει εκτροχιαστεί και έχει φωτιά.
Τηλεφωνικό κέντρο Π.Σ.: Πού έχει πιάσει; Πού; Πού ακριβώς είναι;
Υπάλληλος: Πού έχει πιάσει φωτιά σας κάνω αντιστροφή, τώρα σας κάνω αντιστροφή.
Επιζών: Ναι, προσπαθώ να περάσω απέναντι.
Αυτοί είναι οι 6 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς (Φωτογραφίες)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"