“Κάποιοι οφείλουν να εξηγήσουν γιατί παραπληροφορούσαν τόσο καιρό και τους συγγενείς των θυμάτων και την κοινή γνώμη” ήταν η πρώτη αντίδραση του δικηγόρου της οικογένειας Πλακιά, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, ο Λεωνίδας Κουμπούρας, σε ανάρτησή του στο Facebook σήμερα Τρίτη (13.5.25) υποστηρίζει ότι «οι δικαστικοί πραγματογνώμονες των οποίων το έργο ορισμένοι επιτήδειοι θέλησαν να προκαταβάλουν αποκλείουν αφενός τα ζητήματα εκτόνωσης αερίου στο κόκπιτ και γενικά στην εμπορική αμαξοστοιχία (άρα ουδέν παράνομο φορτίο υπήρξε) και αφετέρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάρρηξη των μετασχηματιστών με τα έλαια σιλικόνης υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου να δημιούργησαν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας!».
«Προφανώς ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στην ουσία και να υποστηρίξουμε τις κατηγορίες μακριά από θεωρίες συνομωσίας! Κάποιοι διάδικοι οφείλουν ένα τεράστιο συγγνώμη στην οικογένεια Μασσαλή και οφείλουν επίσης να εξηγήσουν γιατί παραπληροφορούσαν τόσο καιρό και τους συγγενείς των θυμάτων και την κοινή γνώμη!», γράφει στην ανάρτησή του.
Αυτό είναι το πόρισμα του ΕΜΠ, πώς εξηγεί την πυρόσφαιρα – Παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή
Παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το πόρισμα του καθηγητή εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτρη Καρώνη, αριθμεί 132 σελίδες, και είναι εμπεριστατωμένό και βασισμένο σε αναλύσεις και δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις.
Μεταξύ άλλων, το πολυαναμενόμενο πόρισμα δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τη φονική σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία και κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας, που προκλήθηκε αμέσως μετά.
Στα συμπεράσματα του πορίσματος Καρώνη γίνεται λόγος πως τα έλαια σιλικόνης, σε μεγάλες θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα μετά από σύγκρουση τρένων.
Στο ερώτημα αν είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών, το πόρισμα σημειώνει: «Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 °C και εν συνεχεία να καούν. Στο έγγραφό της η Hellenic Train αναφέρει ότι: “Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, η θερμοκρασία του μετασχηματιστή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες εξωτερικούς, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, και εσωτερικούς, όπως η τιμή της ζητούμενης και της παραγόμενης ισχύος η οποία διαρκώς μεταβάλλεται.
Σύμφωνα με τον Κατασκευαστή θεωρείται υπερβολική όταν υπερβαίνει τους 155 °C στην περιέλιξη του μετασχηματιστή και τους 90 °C στο υγρό σιλικόνης. Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 °C και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσας μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας“.
«Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο» αναφέρεται στο πόρισμα.
Βέβαια, διευκρινίζει πως χρειάζονται κι άλλες έρευνες, για να απαντηθεί το ερώτημα περί πρόκλησης πυρόσφαιρας.
Λάρισα: Ο 21χρονος κατακρεούργησε τη μητέρα του με πολλαπλές μαχαιριές – “Τη σκότωσα μετά από καβγά”
Καιρός σήμερα: Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"