Εκπλήξεις, αλλά όχι ευχάριστες, κρύβει για την ελληνική κουζίνα η λίστα του Taste Atlas με τα 50 καλύτερα street foods του κόσμου.
Όπως μπορείτε να δείτε στη λίστα που δημοσιεύτηκε, η πρώτη ελληνική παρουσία είναι στη 19η θέση, όπου δεν βρίσκεται το σουβλάκι, αλλά το κοντοσούβλι: “Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά, σαν γύρο ή σουβλάκι. Η μαρινάδα περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Μετά το μαρινάρισμα, το κρέας περνάει σε ένα μεγάλο σουβλάκι και ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό. Το μαγειρεμένο κρέας σερβίρεται συνήθως σε χοντρές φέτες, συχνά συνοδεύεται από πίτα, σάλτσα τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, μεταξύ άλλων πιθανών συνοδευτικών. Παραδοσιακά παρασκευαζόταν για το Πάσχα, αλλά σήμερα βρίσκεται στα μενού των ελληνικών ταβερνών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Λίγο χαμηλότερα, στην 23η θέση είναι ο γύρος: “Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα του δρόμου, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα σπαθιά τους και το μαγείρευαν πάνω από τη φωτιά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο γύρος εισήχθη στην Ελλάδα το 1922, με τους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Πολλοί από τους πρόσφυγες έγιναν έμποροι και άνοιξαν τα μαγαζιά τους με μικροσκοπικές τρύπες στον τοίχο, όπου πωλούνταν ο γύρος. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γύρος απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο γύρος είναι γνωστός ως μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες φαγητού του δρόμου σε όλο τον κόσμο”.
Τα υπόλοιπα ελληνικά street foods που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα είναι το σουβλάκι που το βλέπουμε στην 55η θέση και το κοκορέτσι στη 96η θέση.
Δείτε τη λίστα:
Taste Atlas: Το κορυφαίο street food του κόσμου
Στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas είναι ένα φαγητό από την Αλγερία που ονομάζεται Garantita.
🇩🇿 GARANTITA 🥖 is the world's best-rated street food dish 🌍. pic.twitter.com/Tk0W5BWtkr
— Abdelmadjid Tebboune (Informal) (@Tebboune_Info) April 7, 2025
που καταναλώνεται ως σνακ και παρασκευάζεται ως ένα είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη παρασκευάζεται με συνδυασμό αλεύρου από ρεβίθια, λάδι, μπαχαρικά και νερό. Στη συνέχεια καλύπτεται με χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή.
Ίλον Μασκ: Ζήτησε από τον Τραμπ να “παγώσει” τους δασμούς 50% στην Κίνα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"