Ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, φαινόμενο εκτυλίχθηκε στο Θερμαϊκό Κόλπο στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης 5/5, όταν οι περαστικοί παρατήρησαν πως τα πλοία δεν επέπλεαν, αλλά αιωρούνταν.
Πρόκειται για το φαινόμενο οφθαλμαπάτης Φάτα Μοργκάνα, που συνήθως προκαλείται από τη θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων. Λαμβάνει χώρα κυρίως τις πρωινές ώρες αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις τις μεσημβρινές, μετά από μια ψυχρή νύχτα που προκαλεί τη φυγή θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σταύρο Κέππα που μίλησε στο GRTimes.gr, το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη γιατί “αρχικά σημαντικό ρόλο παίζει ότι έχουμε άπνοια και η θάλασσα είναι ήρεμη. Αυτή την εποχή η θάλασσα παραμένει ακόμη αρκετά ψυχρή, λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας που έχει, άρα μεταβάλλει την θερμοκρασία της πολύ πιο αργά, απ’ ότι ο αέρας. Ουσιαστικά ένα λεπτό στρώμα αέρα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη θάλασσα – πάχους μερικών εκατοστών έως μερικών μέτρων- είναι αρκετά ψυχρότερο από τον αέρα που βρίσκεται ψηλότερα“.
Όταν έχει ήπιο καιρό, σύμφωνα με τον κ. Κέππα, η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλοίο. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε ένα καράβι λίγο ψηλότερα απ’ ότι πραγματικά είναι. Τυπικά φαίνεται το είδωλο του πλοίου, επειδή ουσιαστικά η ακτινοβολία που ξεκινάει από το καράβι και φτάνει στα μάτια μας διαθλάται, διότι περνάει με διαφορετικές πυκνότητες“.
Επίσης, τα αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.
Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα είναι αρκετά σπάνιο στην Ελλάδα και έχει εμφανιστεί σε πολύ λίγες περιοχές, όπως στη Σαμοθράκη. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις Αρκτικές θάλασσες έπειτα από πολύ γαλήνια πρωινά και στην Ανταρκτική, κυρίως στις παγωμένες κρηπίδες. Άλλες περιοχές που έχει εντοπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι στη Λεμεσό της Κύπρου, στις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας και στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής. Πρωτοεμφανίστηκε το 1818 στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.
Τι αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος μετά την καταγγελία για βιασμό σε βάρος του
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"