Συνολάκης για πλημμύρες στο Τέξας: “Οφείλονται στην κλιματική αλλαγή – Αν δεν κάνουμε κάτι θα είναι χειρότερη το 2050”

"Τα φαινόμενα θα γίνονται πιο ακραία και πιο έντονα"

Συνολάκης για πλημμύρες στο Τέξας: “Οφείλονται στην κλιματική αλλαγή – Αν δεν κάνουμε κάτι θα είναι χειρότερη το 2050”
EPA

Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται οι φονικές πλημμύρες στο Τέξας, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 82 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, ο οποίος, μιλώντας, στο ERTNews, είπε πως «αν δεν κάνουμε κάτι θα είναι πολύ χειρότερη [η κλιματική αλλαγή] το 2050 και καταστροφική το 2100».

Ο κ. Συνολάκης τόνισε: «Αυτό το τόσο ακραίο φαινόμενο και το γεγονός ότι δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε η Πολιτική Προστασία αλλά ούτε και οι μετεωρολόγοι, υποδεικνύει ότι είναι ένα ακριβώς από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής… Ένα πράγμα το οποίο λέμε, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, είναι ότι τα φαινόμενα στο μέλλον…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μέλλον, τώρα που ζούμε, γιατί εισπράττουμε την κλιματική αλλαγή, αν δεν κάνουμε κάτι θα είναι πολύ χειρότερη το 2050 και καταστροφική το 2100. Ήδη εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό λοιπόν που λέμε είναι ότι τα φαινόμενα θα γίνονται πιο ακραία και πιο έντονα και θα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα».

Ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι το γεγονός πως στην ίδια περιοχή είχε συμβεί άλλη μια πλημμύρα το 1987, η οποία στοιχίσει τότε τη ζωή σε 10 άτομα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τυχαίο:

«Αυτό λοιπόν που είδαμε εδώ είναι ότι αυτή η πλημμύρα φαίνεται ότι ήταν σχεδόν διπλάσιας έντασης από αυτή τη πλημμύρα του 1987 που σκότωσε 10 ανθρώπους. Όταν λοιπόν μέσα σε μια περίοδο λιγότερο από 40 χρόνια, βλέπετε δύο ακραίες πλημμύρες που σκοτώνουν ανθρώπους και η δεύτερη είναι διπλάσια σχεδόν από την πρώτη, όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός…

Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί να πέσει μετεωρίτης στη Γη, αλλά δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτά τα πράγματα είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να αποταμιεύσουμε τις τεράστιες ποσότητες βροχής που πέφτουν». Επεσήμανε δε ότι υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στο συγκεκριμένο πρόβλημα και τις πλημμύρες στο Τέξας, και πως αυτό είναι ότι «τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται από πριν».

«Θα διαβάσετε στα σάιτ – κι εγώ το είδα από διάφορα σάιτ της Πολιτικής Προστασίας και μπλογκς – ότι πριν από το 2017 υπήρχε σκέψη να υπάρχει ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης με σειρήνες [στο Τέξας] ώστε να μπορούν να απομακρύνονται οι παραθεριστές από αυτές τις περιοχές, που πολλές από αυτές μπορεί να μην έχουν σήμα. Εμείς λέμε ότι το 112, αν θα βγάλουμε 112 κτλ… 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε πολλές περιοχές δεν έχει σήμα. Στη νότια Κρήτη πηγαίνετε. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχει σήμα. Αν γίνει μια πλημμύρα, ένα τσουνάμι, πώς θα ειδοποιηθούν οι άνθρωποι; Θα πεθάνουν πάρα πάρα πολλοί άνθρωποι και μετά θα λέμε «βγάλαμε το 112 γιατί δεν έχουμε σειρήνες, α δεν λειτουργούν δεν είμαστε κτλ». Δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο με τη λειψυδρία», προειδοποίησε ο κ. Συνολάκης, σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα έπρεπε να τα έχουμε λάβει από το 1993, την προηγούμενη δηλαδή φορά που είχαμε ξανά πρόβλημα λειψυδρίας.

«Πολύ φοβάμαι ότι μακροπρόθεσμα αυτό που κοιτάζουμε είναι… α βλέπουμε να είμαστε τυχεροί, να βγάλουμε μια περίοδο 3, 4, 5 χρόνια… Δεν νομίζω ότι κανένας κοιτάζει τα επόμενα 10, 20, 40, 50 χρόνια της Ελλάδας να δει τι θα είμαστε, που θα βρισκόμαστε σε 50 χρόνια, τι σενάρια υπάρχουν. Έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε στην Ελλάδα αυτό; Αυτού του είδους οι εκτιμήσεις; Πολύ φοβάμαι ότι δεν τις έχουμε σε όλους τους τομείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ ακριβώς μας χρειάζεται πραγματικά να έχουμε τους καλύτερους ειδικούς από όλο τον κόσμο να προσπαθήσουν, να φτιάξουμε μαζί με τους Έλληνες ένα σχέδιο, πού πηγαίνει η χώρα σε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα στα επόμενα [χρόνια] μετά το 2050 ή το 2100», κατέληξε ο κ. Συνολάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ