Ο τομέας της αλιείας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας ζωντανό τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό πολλών παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων.

Σήμερα, περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα στον κλάδο της αλιείας και της εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συμβάλλοντας καθοριστικά τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Ωστόσο, οι αλιείς βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις λόγω της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τον κλάδο τους. Ζητούν την εφαρμογή των ενωσιακών διατάξεων για τη ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση. Αφαιρώντας το νερό και τον πάγο από τα ιχθυοκιβώτια που θα ζυγιστούν σε εύλογο βαθμό, χωρίς να προκαλείται φθορά ή υποβάθμιση της ποιότητας των αλιευμάτων και στη συνέχεια να παίρνουν σε πλατφόρμα το είδος του και το βάρος του ψαριού.

Με επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές, Έλληνες αλιείς από διάφορους τομείς της αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι, μεγάλα πελαγικά, παράκτια αλιεία και αλιευτικό τουρισμό) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την Υπουργική Απόφαση 65/23344/2024 (ΦΕΚ Β΄789).

Σύμφωνα με την επιστολή, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στον κλάδο της αλιείας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Η επιστολή των αλιέων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο τομέας της αλιείας συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού πολλών παράκτιων και νησιωτικών κοινοτήτων. Σήμερα, στον κλάδο της αλιείας και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων απασχολούνται άμεσα Πανελλαδικά περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί Πρωτοβουλία Ελλήνων Αλιέων από πλήθος αλιευτικών εργαλείων (Μηχανότρατες, Γρι-Γρι, Μεγάλα Πελαγικά, Παράκτια Αλιεία, Αλιευτικός Τουρισμός) από όλη την Ελληνική επικράτεια και έχει χαρακτήρα εξαιρετικά επείγοντα, με σκοπό να αφυπνίσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού της Πολιτείας, όπου και όταν νομοθετεί με γνώμονα ¨την καλή έξωθεν εικόνα¨ και δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που ¨βάζει¨ στους ίδιους της τους πολίτες.

Η έκδοση της ΥΑ 65/23344/2024 (ΦΕΚ Β΄789) και η εφαρμογή αυτής επιφέρει ποικίλα και πολλαπλά προβλήματα τόσο στον Κλάδο μας όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες. Προβλήματα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί εάν τα συναρμόδια Υπουργεία – Φορείς είχαν αφενός συνεργαστεί, αφετέρου είχαν καλέσει τα μέλη μας προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις – προτάσεις τους, προτού την έκδοσή της.

Η γνώση και εμπειρία των μελών μας, τα οποία προέρχονται από το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας θα είχε συνεισφέρει σημαντικά στην ολοκληρωμένη και ρεαλιστικά εφαρμόσιμη νομοθέτηση, καθόσον, πέραν των πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρει η εφαρμογή της, αντιβαίνει σε νομοθετικές διατάξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια της χώρας, τόσο ως προς την έκθεση των αλιευμάτων, όσο και σε περιβαλλοντικούς – υγειονομικούς κανόνες από την αποστράγγιση των ιχθυοκιβωτίων.

Επειδή, η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εκτός από αδιέξοδη, είναι και επικίνδυνη, παρακαλούμε σε χρόνο κατάλληλο για εσάς και ιδανικά μεταξύ 26 – 28 Μαρτίου 2025, να μας δεχθείτε σε μια προγραμματισμένη συνάντηση παρουσία των κατά λόγο αρμοδιότητας στελεχών σας, προκειμένου να συζητήσουμε ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.»

Ζητούν διάλογο και άμεσες λύσεις

Οι αλιείς επισημαίνουν πως η νέα νομοθεσία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον κλάδο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Όπως αναφέρουν, εάν υπήρχε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς πριν από την έκδοση της απόφασης, θα μπορούσαν να προταθούν ρεαλιστικές λύσεις που να εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες του κλάδου όσο και τις απαιτήσεις της πολιτείας.

«Μας ζητούν να κάνουμε διαδικασίες στους μόλους των λιμανιών που οι κτηνιατρικές υπηρεσίες μας απαγορεύουν»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η εφαρμογή της νέας ρύθμισης παραβιάζει βασικούς κανόνες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια στα λιμάνια.

Οι αλιείς υπογραμμίζουν στο DEBATER ότι: «η απόφαση δεν έχει λάβει υπόψη τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούν στα σημεία εκφόρτωσης των αλιευμάτων, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και στη δημόσια υγεία», τονίζει ο Ευάγγελος Αραπάκης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Μηχανοτρατών «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» με έδρα την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

Για αυτούς τους λόγους, ζητούν άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου 2025, προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα του κλάδου και θα προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η ανάγκη για ισορροπημένη νομοθέτηση

Το αίτημα των αλιέων φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για μια ισορροπημένη και ρεαλιστική νομοθέτηση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της αλιείας. Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν αντιτίθενται σε κανονισμούς που διασφαλίζουν τη βιώσιμη αλιεία, ωστόσο ζητούν να είναι εφαρμόσιμοι και να μην οδηγούν σε αδιέξοδα που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Η απάντηση της Πολιτείας στο αίτημα των αλιέων θα είναι καθοριστική τόσο για το μέλλον του κλάδου όσο και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί: Ο 51χρονος απειλούσε συναδέρφους του και τσακωνόταν με πελάτες – “Ό,τι κι αν κάνω δείχνω το τρελόχαρτο και βγαίνω έξω” (βίντεο)

Αυτό είναι το ματωμένο κατσαβίδι του δράστη στο Κορωπί (Φωτογραφία)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις