Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε στις 6:19 την Κρήτη και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα.
Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, «έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση».
Ο σεισμολόγος αξιολογώντας τον σεισμό εμφανίστηκε καθησυχαστικός και μίλησε για σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια.
Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία στους Κρητικούς στέλνοντας μήνυμα «χωρίς πανικό να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας».
Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χιλιόμετρα στην κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης – άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε», έγραψε από την πλευρά του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διευκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την κρητική θάλασσα, δίνοντας τον σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε», τόνισε ακόμα.
Δείτε την ανάρτησή του:
Είναι θετικό ότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
Ο κ. Λέκκας μίλησε και στο Mega, όπου είπε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κάσο, Σαντορίνη, Κάρπαθο, σε όλη τη νότια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
«Έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή του ελληνικού χώρου. Έχει ένα σημαντικό βάθος και αυτό υποδηλώνει ότι μάλλον αποκλείεται η εκδήλωση ενός τσουνάμι», εξήγησε. «Δεν είναι βέβαιο, είναι νωρίς ακόμη. Πιστεύω ότι είναι ο κύριος σεισμός, αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη», απάντησε σε ερώτηση για τον αν πιστεύει ότι είναι ο κύριος σεισμός.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε στο ΕΡΤNews ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. «Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου».
«Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε», πρόσθεσε.
«Είναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη» εκτίμησε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. «Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατέληξε η πεζή που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στην Αθηνών-Κορίνθου – Πετάχτηκε στο αντίθετο ρεύμα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"