Βροντερό παρών έδωσε πλήθος κόσμου προκειμένου να τιμήσουν την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκευή, με την μεγάλη πορεία να φτάνει ως την αμερικανική Πρεσβεία, ενώ μέρος της βρέθηκε και στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, αλλά και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια από ομάδες αγνώστων που θέλησαν με τη στάση τους να αμαυρώσουν τις πορείες.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα επεισόδια σημειώθηκαν στου Ζωγράφου έξω από την Πανεπιστημιούπολη, όπου ομάδα 40 ατόμων έβαλε φωτιά σε κάδους.

Επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, ομάδα αντιεξουσιαστών μετά το πέρας της πορείας επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Καμάρα ενώ αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε ανθρωποκυνηγητό στα γύρω στενά πίσω από την Καμάρα, ώστε να ανακόψει τους κουκουλοφόρους που έκαναν χρήση βόμβων μολότοφ.

Σε συνολικά 14 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι τρεις από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για μικροποσότητες ναρκωτικών.

Στην Πάτρα, διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν άμεσα, ενώ φέρεται να προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις.

Παράλληλα, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ η μια από αυτές είναι για κακούργημα καθώς πάνω στον δράστη βρέθηκε μια μολότοφ.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου στην πορεία στην Αθήνα

Το ραντεβού είχε δοθεί από νωρίς με το μπλοκ της ΠΑΣΠ να κρατά την αιματοβαμμένη σημαία και να ξεκινάει από το Πολυτεχνείο λίγο μετά τις 15:00, να φτάνει στο Σύνταγμα μέσω της οδού Ακαδημίας ενώ κατέληξε στην Αμερικανική Πρεσβεία γύρω στις 16.30 όπου και αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα.

Στη συνέχεια ο μεγάλος όγκος της πορείας ξεκίνησε όπου στις 6:30 το βράδυ της Παρασκευής η κορυφή της πορείας έφτασε στην πρεσβεία της Αμερικής, με τα μέτρα να είναι δρακόντεια. Από εκεί πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν με προορισμό την πρεσβεία του Ισραήλ κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ φωνάξουν και συνθήματα. Η κορυφή της πορείας έφτασε γύρω στις 8.30 έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κηφισίας.

Μάλιστα όσοι βρέθηκαν εκεί φώναξαν κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Σημειώνεται ότι σε είκοσι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας. Με εντολή της ΕΛΑΣ άνοιξαν και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και Μέγαρο Μουσικής, που είχαν κλείσει από τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με την αστυνομία στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 25.000 άτομα.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Πολυτεχνείο: Για λίγα λεπτά ο Κασσελάκης, χωρισμένος στα δυο ο ΣΥΡΙΖΑ

Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε για λίγο στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφήθηκε με τον κόσμο, μίλησε σε νέους και στη συνέχεια αποχώρησε δίχως να ακολουθήσει την πορεία ως την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, χωρισμένα στα δύο ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πορείας. Συγκεκριμένα, πρώτο ήταν το μπλοκ που αποτελούνταν από τα μέλη και στελέχη που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είχαν μάλιστα ως διακριτικό στα πανό τους τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά».

Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Πέτη Πέρκα, Στέφανος Τζουμάκας και Μάκης Μπαλαούρας.

Έπειτα, ακολουθούσε το μπλοκ του ΚΚΕ και πίσω από το Κομμουνιστικό Κόμμα βρέθηκε το επίσημο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους προεδρικούς, όπως οι Νίκος Παπάς, Γιώργος Τσίπρας και Γιώργος Βασιλειάδης.

Ειδήσεις σήμερα:

50 χρόνια Πολυτεχνείο: “Αστακός” η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς και drones – Κλειστοί δρόμοι – Αλλαγές σε Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ

Σοκάρουν οι εικόνες από το τροχαίο στη Θεσσαλονίκη όπου “έσβησε” 24χρονος – Αγωνία για τα δίδυμα αδέλφια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις