Η δραματική κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα φαίνεται να λαμβάνει τέλος μετά από αρκετές μέρες, με τον κίνδυνο των μολυσμένων νερών να παραμένει και την απαγόρευση για κολύμπι στα νερά του Παγασητικού να βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

Η Μαρία Στουμπούδη, βιολόγος-ιχθυολόγος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είπε στο DEBATER:

«Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό και στο ρέμα Ξηριά είναι ένα απότοκο της πλημμύρας που προκλήθηκε από το εξαιρετικά ακραίο συμβάν της κακοκαιρίας Daniel, της οποίας το νερό ήταν τόσο πολύ που πλημμύρισε μεγάλες περιοχές, μεταξύ άλλων και τις παρακάρλιες

Η ιστορία για την λίμνη Κάρλα

«Η λίμνη Κάρλα είχε αποξηραθεί τελείως το 1962, για τη δημιουργία αγροτικών εκτάσεων, και αναδημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, αλλά στην πολύ μικρότερη έκταση των 35.700 στρεμμάτων (πηγή: Meteo Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), σε σχέση με την αρχική της έκταση των περίπου 175.000 στρεμμάτων.»

Τι συνέβη – Ο ασφυκτικός θάνατος

«Με αυτήν την πλημμύρα που σύμφωνα με το Meteo κάλυψε 190.000 στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη από την αποξηραμένη λίμνη Κάρλα, ψάρια που διαβιούσαν στη νέα λίμνη Κάρλα και στα αρδευτικά/αποστραγγιστικά κανάλια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή διαχύθηκαν στην πλημμυρισμένη παρακάρλια περιοχή. Από ό,τι φαίνεται από δηλώσεις των αρμοδίων, το θυρόφραγμα της Κάρλας προς το ρέμα Ξηριά και τον Παγασητικό άνοιξε από την αρχή του χρόνου, ώστε η παρακάρλια περιοχή να αποξηραθεί και να αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν τα αγροτεμάχια στους αγρότες που τα καλλιεργούσαν. Όταν τα νερά κατέβηκαν πάρα πολύ, και μάλιστα στη θερμότερη εποχή του έτους που ευνοεί τις ανοξικές συνθήκες στο νερό, φυσικό ήταν τα ψάρια να συνωστιστούν και να παρασυρθούν προς τον Ξηριά και στη συνέχεια στον Παγασητικό. Στη μαζική παράσυρση ενδέχεται να συνέβαλε και η ταυτόχρονη αποστράγγιση των αρδευτικών καναλιών της περιοχής. Σε αυτές τις συνθήκες, συνωστισμού, υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης οξυγόνου, τα ψάρια στρεσάρονται και στη συνέχεια πεθαίνουν από ασφυκτικό θάνατο. Όμως αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς, γιατί εάν το νερό της παρακάρλιας περιοχής ή και τα κανάλια αποστραγγίζονταν με μικρότερο ρυθμό και τα ψάρια δεν παρασύρονταν μαζικά προς τον Ξηριά, θα πέθαιναν επιτόπου στα χωράφια που αποκαλύπτονταν σταδιακά από το νερό και μέσα στα κανάλια. Ήταν μάλλον αναπόφευκτο να γίνει».

Με εισαγγελική εντολή η έρευνα από το ΕΛΚΕΘΕ

«Το ΕΛΚΕΘΕ, ανταποκρινόμενο -όπως πάντα- σε ανάλογες κρίσεις, απέστειλε στις 30.08.2024 κλιμάκιο επιστημόνων του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων που διενήργησε έκτακτη δειγματοληψία για την ποιότητα του νερού στη λίμνη Κάρλα και στο ρέμα Ξηριά. Στη λίμνη Κάρλα δεν παρατηρήθηκαν νεκρά ψάρια.
Στις 03-04.09.2024 επιστήμονες του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας διενήργησαν δειγματοληψίες στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Βόλου και σε άλλα σημεία του Παγασητικού κόλπου, με τη συνδρομή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, ώστε να διερευνηθεί η ποιότητα του θαλάσσιου ύδατος στο παράκτιο κυρίως τμήμα του Παγασητικού.
Οι δειγματοληψίες αυτές και οι αναλύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, χρηματοδοτούνται με ίδιους πόρους.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο 2023, μετά την κακοκαιρία Daniel, το ΕΛΚΕΘΕ είχε πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στον ποταμό Πηνειό, τη λίμνη Κάρλα, στις εκβολές του ρέματος Ξηριά, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού κόλπου, τις ανατολικές ακτές του Πηλίου και τον Θερμαϊκό κόλπο, με χρηματοδότηση κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς και από ίδιους πόρους».

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΕΘ 2024: Αυτές αναμένεται να είναι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ομιλία του

Καλλιμάρμαρο: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της συναυλίας του “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις