Η Ουάσινγκτον έστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ερωτήσεις για το τι θα χρειαζόταν από τις ΗΠΑ ώστε να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.

Στο έγγραφο, που αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις, οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης μεταξύ άλλων ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, ποιες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης, και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «κατέστησε σαφές ότι περιμένει από Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τα ηνία στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ασφαλείας και προσβλέπουμε στις προτάσεις τους».

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters:

1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;

2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση;

Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη;

Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;

3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης;

Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;

4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;

5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας;

Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;

6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;

Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;

BBC: Χωρίς την Ουκρανία οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

ωρίς την παρουσία της Ουκρανίας φαίνεται ότι θα γίνουν οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τα επόμενα 24ωρα στη Σαουδική Αραβία.

«Η Ουκρανία δεν έχει προσκληθεί και δεν στέλνει αντιπροσωπεία στις προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες». Αυτό ανέφερε ανώτερη κυβερνητική πηγή του Κιέβου στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC την Κυριακή (16.02).

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι το Κίεβο θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, το BBC υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο φαίνεται δεν θα γίνει σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Ζελένσκι: «Η Ρωσία θα κηρύξει «πόλεμο στο ΝΑΤΟ» 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε βέβαιος ότι η Ρωσία θα «κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ» αν ο Ντόναλντ Τραμπ μειώσει την αμερικανική συνδρομή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και αυτή ως αποτέλεσμα αποδυναμωθεί.

Με αφετηρία την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς προς μια ειρηνευτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον έχουν αιφνιδιάσει τους συμμάχους της και ο παραμερισμός της Ευρώπης από την κυβέρνηση Τραμπ για μια λύση στο ουκρανικό έχουν σημάνει συναγερμό σε Ευρωπαίους ηγέτες.

Αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, ηγέτες «μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών» θα συναντηθούν εκτάκτως για συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην ΕΕ τις επιδιώξεις για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για το ουκρανικό.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει την ικανότητα να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης καθ’ οδόν για τη Σαουδική Αραβία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα αυτό.

«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Αυτές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός στις Κυκλάδες – Κλειστά τα σχολεία μέχρι 21/2

Τραγωδία στη Φυλή – Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο, δύο άτομα σε σοβαρή κατάσταση

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις