Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έρχεται μάλιστα σε μια συγκυρία όπου η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά τις αιφνίδιες αλλαγές που προωθήθηκαν στον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
Τι οδηγεί στον εθισμό
Σύμφωνα με ειδικούς και ψυχιάτρους όλες οι ναρκωτικές ουσίες μπορούν να επιφέρουν εγκεφαλική βλάβη, μερικές μάλιστα απότομη και εκτεταμένη (κοκαΐνη, αμφεταμίνη κλπ) ακόμα και όταν γίνεται χρήση τους σε μικρές ποσότητες. Συχνό επακόλουθο της τοξίκωσης – τοξικοεξάρτησης, ιδίως από ουσίες όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη μπορεί να είναι και ο θάνατος.
Ο Eckharte Tolle έχει πει “Οι εθισμοί ξεκινάνε με πόνο και τελειώνουν με πόνο”. Πράγματι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η σχέση με την ουσία δημιουργεί την αίσθηση μιας εύκολης και αυτοοριζόμενης ευχαρίστησης ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας αναζήτησης της στις ανθρώπινες σχέσεις. Σημαντική αιτία που μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό είναι η δυσκολία στην επεξεργασία δύσκολων και δυσάρεστων συναισθημάτων της ζωής που οδηγεί τα άτομα με εξαρτημένη συμπεριφορά σε μια υπαρξιακή αυτοπραγμάτωση μέσ από τη χρήση ουσιών.
Κατά κάποιο τρόπο ο στόχος του εξαρτημένου ανθρώπου είναι να καλυφθεί το ψυχικό κενό που παράγεται από την απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων του πάσχοντος και των αντικειμενικών του δυνατοτήτων και πραγματικότητας.
Πολλοί ειδικοί, αλλά και κοινωνιολόγοι, συνδέουν τη χρήση των ναρκωτικών και των εθισμών με κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες ζει, μεγαλώνει και καλείται να εργαστεί ένας άνθρωπος. Άλλωστε συχνά οι περιθωριακές συμπεριφορές έχουν ταξική ρίζα και οφείλονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και την εμπέδωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η περιθωριοποίηση και ο παραγκωνισμός των χρηστών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αποτρέπει συχνά αυτές τις ομάδες από την προοπτική μιας ουσιαστικής διαδικασίας απεξάρτησης.
Το μήνυμα του ΚΕΘΕΑ
Με εθελοντικές δράσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, εγκαίνια νέων μονάδων, ενημερωτικά περίπτερα και εκδηλώσεις στις φυλακές, σηματοδοτούν τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Με σύνθημα «Στάσου πλάι μου», το ΚΕΘΕΑ απευθύνει μέσα από τις ανοικτές εκδηλώσεις του κάλεσμα επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής, ύστερα από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμών λόγω της πανδημίας.
Μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων, γονείς, εργαζόμενοι, εθελοντές και φίλοι του ΚΕΘΕΑ επιχειρούν να μειώσουν τις αποστάσεις και να μεταδώσουν το μήνυμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς που στηρίζει όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"