Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Εύγευστο, μαλακό και ιδιαίτερα αγαπητό από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το αυγό αποτελεί έναν διατροφικό “θησαυρό” με πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών και έχει με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του.

Στην αρχαιότητα έδιναν στους νιόπαντρους να φάνε αυγά για να κάνουν γερούς απογόνους, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.

Το αυγό έχει λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και αντίθετα με τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί κατά καιρούς, δεν αυξάνει την κακή χοληστερίνη, αλλά αντίθετα περιέχει τη λεγόμενη “καλή” χοληστερίνη (HDL), εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. 

Το αυγό είναι επίσης από τις πιο πλούσιες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των λιπών και συμβάλλει κατά πολύ στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια στη χολίνη, ίχνη της οποίας βρίσκονται σε διάφορες τροφές. Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει και από μόνο του τη χολίνη, αλλά δεν επαρκεί και πρέπει να τη συμπληρώνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Το αυγό επίσης μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα καθώς, σύμφωνα με μελέτες προκαλεί αίσθημα του κορεσμού.

Στην Ελλάδα η κατανάλωση αυγών υπολογίζεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο τον χρόνο, μεγάλη πτώση αν σκεφτεί κανείς ότι πριν 30 χρόνια στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσαν τα 400.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία, αν δεν τρώμε αρκετό αυγό, να αυξήσουμε την ποσότητά του στη διατροφή μας, αφού μόνο καλό μας κάνει!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις