Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Συνοπτικά, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

Δείτε LIVE τη συνέντευξη τύπου παρακάτω:

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέφθασε στον χώρο που πραγματοποιείται η συνέντευξη τύπου με στόχο να μιλήσει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αιτείται δημιουργίας μίας Συνόδου Κορυφής

Την επιθυμία του να υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, στην οποία τονίζει ότι θα παρευρεθεί αυτοπροσώπως παρόλο που είναι πολύ δύσκολο για να φύγει από την χώρα του, εξέφρασε στην έναρξη της συνέντευξης ο Ζελένσκι.

Λίγο μετά, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του να συμμετάσχουν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την ειρήνη τόσο η Ινδία, όσο και η Κίνα ώστε να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πως σχολίασε την πρόταση της Κίνας για κατάπαυση των πυρών

Η αναφορά του Ουκρανού προέδρου στην Κίνα κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και η χώρα έχει δείξει το ενδιαφέρον της προς την Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή (24/2), η Κίνα παρουσίασε μια πρόταση 12 σημείων για την κατάπαυση των πυρών και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, από πλευρά Κίνας προτείνεται μεν το “πάγωμα” των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, συστήνεται δε ο παράλληλος τερματισμός όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην εν λόγω κινεζική πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως υπάρχουν σημεία που τον βρίσκουν σύμφωνο, καθώς και άλλα που δεν μπορεί να αποδεχτεί.

“Η Κίνα έχει δείξει τις προθέσεις της. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία δεν είναι κακό. Το ερώτημα όμως είναι ποιες πράξεις θα ακολουθήσουν μετά τα λόγια. Το ερώτημα είναι στα επόμενα βήματα και πού θα οδηγήσουν”, δήλωσε ο σχετικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις κινεζικές προτάσεις αναφέρθηκε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία τερματισμού της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, που όμως θα σήμαινε ταυτόχρονα και την αναγνώριση των εδαφικών κατακτήσεων από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να αναφέρει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

“Σκοπεύω να συναντήσω τον Σι Τζινπίνγκ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια”», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο για την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου

Ερωτηθείς για τη στιγμή του πολέμου που θεώρησε πιο δύσκολη, ο Ζελένσκι απάντησε:

“Η στιγμή που καταλάβαμε την Bucha. Αυτό που είδα, αυτό που είδαμε ήταν φρικτό. Ο διάβολος δεν είναι κάπου κάτω από εμάς, είναι ανάμεσά μας”

Στη συνέχεια, απάντησε με έντονο τρόπο και για το ποιες είναι οι πιθανότητες να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν:

“Σεβαστείτε το δικαίωμά μας να ζούμε στη γη μας, φύγετε από την επικράτειά μας, σταματήστε να μας βομβαρδίζετε, σταματήστε να σκοτώνετε αμάχους… σταματήστε τους βομβαρδισμούς”.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Εφικτή η νίκη ενάντια στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα ότι η νίκη ενάντια στη Ρωσία είναι δυνατή αυτό το έτος, εάν οι δυτικοί της εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια.

“Εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη (…) Την θέλω πραγματικά φέτος”.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ρωτήθηκε για ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Μίλι, ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και απάντησε ότι δεν τον άκουσε να λέει κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν. “Αν το πιστεύει αυτό, τότε θα έπρεπε να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία”.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Οι πέντε ημερομηνίες ορόσημο

Με συννεφιά και αυξημένη υγρασία ο καιρός την Παρασκευή – Τοπικές βροχές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις