Την Άννα Φρανκ (Anne Frank) και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ημερολόγια στον κόσμο τιμά η Google με το doodle της.

Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου, κυκλοφόρησε το ημερολόγιο που της είχε δοθεί ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της και περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της.

Η Άννα Φρανκ (Anne Frank) γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 και πέθανε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 1945. Ήταν Γερμανίδα Εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία της Γερμανίας, ωστόσο παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία.

Η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ, και μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν, με αποτέλεσμα να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, ενώ λίγο αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ.

Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν.

Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννα, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ.

Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα τεράστιο σοκ. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου πέθανε.

Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί και προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ημερολόγιο περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της Άννα Φρανκ από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944.

Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Μάλιστα, έχει διασκευαστεί για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος τα ΑΦΜ για το Power Pass – Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα – Τι εξετάζεται

Survivor – Η απρόσμενη αποχώρηση Μαρτίκα και το “καρφί” της Μαίη – Οι δύο νέοι υποψήφιοι (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις