Την Ινδή κυτταρική βιολόγο Kamal Ranadive τιμά η Google με το σημερινό της Google Doodle με αφρομή τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από τη γέννησή της.

Η Kamal Ranadive έγραψε ιστορία με την έρευνά της για τον καρκίνο γυναικών και παιδιών που έγινε πηγή έμπνευσης και κινήτρου και για άλλες γυναίκες επιστήμονες στην Ινδία να ασχοληθούν με την επάρατη νόσο.

Kamal Ranadive

Η Kamal Ranadive εκτός από το σημαντικό επιστημονικό της έργο, αγωνίστηκε για μια πιο δίκαιη κοινωνία μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Η ζωή της

Η επιστήμονας ήταν γνωστή και με το όνομα “Kamal Samarath” και γεννήθηκε σαν σήμερα στην πόλη Πούνε της Ινδίας το 1917. Από τα νεαρά της χρόνια ο πατέρας της την ενθάρυνε να ακολουθήσει τον δρόμο της ιατρικής, κάτι που την ενέπνευσε να διακριθεί ακαδημαϊκά στη βιολογία.

Το 1949 έκανε το διδακτορικό της στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων και μάλιστα εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC). Πήρε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και μετά επέστρεψε στη Βομβάη στο ICRC και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας της.

Η Kamal Ranadive ήταν ανάμεσα στους πρώτους ερευνητές στην Ινδία που ανέφεραν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της κληρονομικότητας αλλά και μεταξύ των διαφόρων μορφών καρκίνου και κάποιων ιών.

Υπήρξε και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα. Μελέτησε μάλιστα το βακτήριο που προκαλεί λέπρα, το Mycobacterium leprae και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία εμβολίου.

Το 1973 μαζί με άλλους 11 συναδέλφους της, ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για την υποστήριξη των γυναικών στους τομείς της επιστήμης.

Η Kamal Ranadive πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις