Εντελώς μέσα έπεσαν οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές, με την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων να δείχνουν πως η επόμενη μέρα για την Bundestag θα είναι δύσκολη, με σκληρές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναμενόταν, νικητές ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), με το κόμμα του Φρίντριχ Μερτς να συγκεντρώνει ποσοστό μόλις στο 28,5%, που σημαίνει ότι δεν διαθέτει δυναμική σχηματισμού κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακολουθεί δεύτερη διπλασιάζοντας τα ποσοστά της στο 20,5%, στο καλύτερο αποτέλεσμά της στην 12ετή ιστορία της.

Επίσης, η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Άμεση συνέπεια: η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,

Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,

Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,

Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,

Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.

Ο υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που θα επιδιώξει να σχηματίσει θα είναι να «ενισχύσει την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτευχθεί ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας».

«Δεν θα περίμενα ποτέ ότι θα χρειαζόταν να πω κάτι τέτοιο στην τηλεόραση, αλλά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είναι σαφές ότι αυτή η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη» τόνισε ο Μερτς.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ελον Μασκ πως «παρενέβη» στις γερμανικές εκλογές, κάνοντας λόγο για «δραστικές και ντροπιαστικές ενέργειες – παρόμοιες με αυτές που έχουμε ακούσει από τη Μόσχα στο παρελθόν». Υπενθυμίζεται ότι ο Ελον Μασκ είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό την ακροδεξιά AfD τον περασμένο μήνα.

Ο Φρίντριχ Μερτς λέει ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου οκτώ εβδομάδων, ωστόσο αναλυτές εξηγούν πως η προσπάθειά του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, ο Μερτς απέκλεισε ξανά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της AfD Αλις Βάιντελ σχολίασε ότι το κόμμα της «είναι πλέον αποδεκτό ως κόμμα του λαού». «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με οποιονδήποτε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι Γερμανοί θέλουν αλλαγή».

«Θέλουν πραγματικά έναν συνασπισμό μεταξύ του CDU και του AfD – αυτό έχει αποκλειστεί, πρέπει να το αποδεχτούμε αυτή τη στιγμή», αναγνώρισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το CDU οφείλει να εξηγήσει πώς μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους.

Ο απερχόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έκανε λόγο για «πικρό εκλογικό αποτέλεσμα» και δήλωσε ότι, όπως το 2021 είχε συνεισφορά στο θετικό αποτέλεσμα και στη νίκη, έτσι και τώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα.

Ο Σολτς συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη του ενώ αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Το γεγονός ότι ένα κόμμα όπως η AfD θα μπορούσε να επιτύχει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Δεν θα το δεχτώ ποτέ αυτό».

Γερμανικές εκλογές: Οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Πάντως, οι προκλήσεις για τον επόμενο ηγέτη της Γερμανίας είναι πολλές και δύσκολες. Από τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έως την αναζωογόνηση της οικονομίας που το τελευταίο διάστημα παραπαίει.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ επικαλούμενη το AFP, ο συντηρητικός νικητής Μερτς έχει μια μακρά λίστα υποχρεώσεων για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για την οικοδόμηση μιας «Γερμανίας για την οποία μπορούμε να είμαστε ξανά περήφανοι», όπως έλεγε.

Ο Μερτς έχει υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα ανακτήσει την παγκόσμια θέση της, όμως όπως δήλωσε η πρώτη του δουλειά θα είναι να κλείσει τα σύνορα της χώρας σε μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Επίσης, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κορυφαία της Ευρώπης συρρικνώνεται, έχοντας καταγράψει τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της σε ύφεση και με αμφίβολες προοπτικές.

Έτσι, ο νέος καγκελάριος πρέπει να αναδιαρθρώσει τις υποδομές της οικονομίας, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και να μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Υπάρχουν όμως μεγάλα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των απειλών εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου ενάντια στη Ρωσία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε τη στάση των ΗΠΑ με το άνοιγμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα».

Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Μερτς δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να μπουν σε συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, όμως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Μερτς – “Αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια”

Ρέντη: Βίντεο-ντοκουμέντο από τους δράστες της ληστείας με λεία 120.000 ευρώ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις