Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταιγιστικές και ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού όπως έγινε γνωστό, μετά τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, χάθηκε η επαφή και με το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό της Ζαπορίζια.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε την ανησυχία του για την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή και πως η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, σημειώθηκε επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.

Οι Ουκρανοί κατηγόρησαν για τον βομβαρδισμό τμήματος του εργοστασίου τους Ρώσους, με τη Μόσχα να τα “ρίχνει” στους Ουκρανούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του διεκόπη “πλήρως” την Τετάρτη εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ “έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία”, αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι ένα ατύχημα στο Τσέρνομπιλ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, Χρήστο Ελευθεριάδη, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.

Όπως είπε, αρχικά θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι το ραδιενεργό υλικό που είναι αποθηκευμένο εκεί, μετά από περίπου 20 χρόνια, είναι πλέον πολύ μικρό. Επίσης, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος διαρροής. Στο σημείο υπάρχουν γεννήτριες που θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί ώστε το ψυκτικό υγρό να κινείται απρόσκοπτα στους αντιδραστήρες.

Ο μοναδικός λόγος ανησυχίας και σίγουρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν είναι η κόπωση του προσωπικού, το οποίο έχουν θέσει σε επιφυλακή οι Ρώσοι που έχουν καταλάβει την περιοχή.

Ο κ. Ελευθεριάδης χαρακτήρισε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ως ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από την πλευρά της Ουκρανίας, η οποία έχει δεχτεί εισβολή και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τη Δύση ακόμα και με ανορθόδοξους τρόπους.

Τέλος, ο κ. Ελευθεριάδης είπε ότι γενικά δεν πρέπει να ανησυχούμε για κίνδυνο ατυχήματος στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, καθώς σφαίρες, αλλά ακόμη και ρουκέτες, δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο περίβλημα ενός αντιδραστήρα και για να υπάρξει κίνδυνος θα πρέπει να πέσουν βόμβες πολλών τόνων πάνω σε έναν αντιδραστήρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο πιθανό είναι ένα ατύχημα στο Τσέρνομπιλ; Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους

Αποκαλύψεις για την υπόθεση των 3 κοριτσιών στην Πάτρα – “Δεν με φώναξε ποτέ η μητέρα να επέμβω” (vid)

Η συμμετοχή του Theo Alexander σε ρωσική σειρά και η “απαγορευμένη” ταινία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις