Ο γαλλικός οίκος μόδας Jean Paul Gaultier έλαβε αγωγή από την Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας, γιατί χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τον γνωστό πίνακα της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι.

Σε ανακοίνωση της η Πινακοθήκη της Φλωρεντίας επισημαίνει: “Ο οίκος χρησιμοποίησε τον εικόνα του γνωστού αριστουργήματος που φυλάσσεται στο μουσείο (…) για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού ρούχων, των οποίων τις φωτογραφίες δημοσίευσε την ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης“. Ο Γκοτιέ το έκανε χωρίς να ζητήσει άδεια (…) και να καταβάλει τα προβλεπόμενα τέλη όπως προβλέπει απερίφραστα ο νόμος”.

Η Πινακοθήκη έστειλε επιστολή τον περασμένο Απρίλιο στον οίκο να αποσύρει από την αγορά τα ρούχα, ωστόσο ο Jean Paul Gaultier την αγνόησε. Έτσι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πινακοθήκη επέλεξε τη νομική οδό για να της καταβληθεί και αποζημίωση.

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι, που υποδέχεται το κοινό από το 1765, εκθέτει σε μία επιφάνεια 8.000 τετρ. μέτρων αριστουργήματα της ιταλικής ζωγραφικής, ανάμεσά τους τα έργα των μεγάλων της Αναγέννησης, των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Αγγελου, Ραφαήλ, Καραβάτζιο, του Τιτσιάνο και του Μποτιτσέλι.

Ο Σάντρο Μποτιτσέλι (1445-1510) είναι ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ιταλικής Αναγέννησης. Στην Πινακοθήκη Ουφίτσι φυλάσσονται δύο από τα πιο διάσημα έργα του: η Γέννηση της Αφροδίτης και Η Ανοιξη.

“Η Γέννηση της Αφροδίτης” διασώθηκε χάρη στο Λορέντσο των Μεδίκων. Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει τεράστια επιρροή στη σύγχρονη κουλτούρα, καθώς πρωταγωνιστεί σε αρκετές ταινίες και βιβλία. Ακόμα και στα ιταλικό δεκάλεπτο, απεικονίζεται το πρόσωπο της Αφροδίτης. Το γυμνό σώμα της θεάς αποτελεί ύμνο στην κλασσική ομορφιά και στην αγνότητα της ψυχής.

Ειδήσεις σήμερα

Η Αλβανία με την Ιταλία είχαν στήσει λαθρεμπόριο εμβολίων για τον κορονοϊό 

Η Γαλλία στο πλευρό της Ουκρανίας – Καταδικάζει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις