Μεταναστευτικό: Είστε υπέρ ή κατά της τρίμηνης αναστολής των αιτήσεων ασύλου;
Η γνώμη σας μετράει!

Την απόφαση να σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό πήρε η κυβέρνηση, με αφορμή την “έκρηξη” μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ημέρων στην Κρήτη.
Στο πλαίσιο του νέου δόγματος μηδενικής ανοχής για τους παράτυπους μετανάστες, το μεσημέρι της Παρασκευής 11/7 υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε όσους έρχονται από την Αφρική με πλωτά μέσα.
Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μάλιστα, η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε.
Η μετατροπή της παράνομης παραμονής στη χώρα σε ποινικό αδίκημα, θα οδηγεί στη φυλακή έως πέντε έτη με μοναδική εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ενώ στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η δραστική μείωση των επιδομάτων και η αλλαγή του μενού σίτισης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση κατασκευή κλειστών δομών για μετανάστες στην Κρήτη.
Με το παραπάνω πλέγμα μέτρων, η Αθήνα επιχειρεί να στείλει σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τόσο προς το καθεστώς της Λιβύης, όσο και στους παράτυπους μετανάστες που θα επιδιώξουν να έρθουν στην Ελλάδα και τους διακινητές.
Μάλιστα, με δήλωσή του στην Bild, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτός διάδρομος” και υπογράμμισε ότι οι παράνομοι είσοδοι δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμη εγκατάσταση.
Επίσης, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις λιβυκές αρχές, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Πλεύρης: “Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες”
“Μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε”, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου στη Βουλή, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας.
Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση και συνέχισε: “Το 2024 από τα παράλια της βόρειας Αφρικής ήρθαν στη χώρα μας περίπου 4.000 μετανάστες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάνω από 1.000 την ημέρα“, ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά “εισβολής” που έχει πάρει το φαινόμενο, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ είπε: “Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;”.
Ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου να επανεξετάσει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, είπε: “Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 μας αφήσατε 229.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμότητες είναι μόλις 29.000″.
Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου και απέλασης όσων δεν το δικαιούνται, είπε: «Αυτό που προτείνετε στην ουσία τους παρέχει τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθεροι στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει απλή καταγραφή, αίτηση ασύλου και ελεύθερη διακίνηση εντός της Ελλάδας. Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη ‘ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε αίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα'”.
Μεταναστευτικό: Έντονη ανησυχία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Εκτός από τα κόμματαα της αντιπολίτευσης, την έντονη ανησυχία της για την τροπολογία εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
“Το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και ισχύει για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πώς ή από το πού έφτασε σε μια χώρα”, σημειώνει μεταξύ άλλων η Ύπατη Αρμοστεία”.
Η Ύπατη Αρμοστία τονίζει ότι για πολλούς από όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Λιβύη υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους ή την ελευθερία τους. Υπενθυμίζει επίσης ότι “το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την επιστροφή όσων ατόμων απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους μετά την εξέταση των υποθέσεών τους”.
Το DEBATER ζητά τη γνώμη σας
Με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, εσείς είστε υπέρ ή κατά της τρίμηνης αναστολής της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου;
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις