Συνολάκης: Αναπόφευκτη η αξιοποίηση νερού από την Ψυτάλλεια λόγω λειψυδρίας
Προειδοποιεί για μείωση 15% στις βροχοπτώσεις έως το 2035

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews, η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με μια κρίση νερού, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς.
Ο κ. Συνολάκης εξήγησε πως το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη κατανάλωση, αλλά και στη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του 2024, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 10%, ενώ σε τουριστικές περιοχές μπορεί να φτάνει έως και 40%.
Με βάση τα υπάρχοντα μετεωρολογικά μοντέλα, προβλέπεται πως έως το 2035 οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 15%. Ειδικά στην Αττική, οι ταμιευτήρες Μόρνου και Υλίκης βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι μακροπρόθεσμα είναι αναπόφευκτη η αξιοποίηση επεξεργασμένου νερού από την Ψυτάλλεια. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου το ανακυκλωμένο νερό από λύματα αναμειγνύεται με το επιφανειακό νερό των ταμιευτήρων και επανακαθαρίζεται πριν διατεθεί στο κοινό.
Ανακύκλωση νερού και τεχνολογικές λύσεις
Ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως παγκοσμίως, στο μέλλον, ενδέχεται να καταναλώνουμε νερό που έχει προέλθει από λύματα, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, είτε με ανάμειξη επεξεργασμένου νερού με βρόχινο ή ταμιευμένο νερό.
Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία των «έξυπνων μετρητών» για τον εντοπισμό απωλειών στο δίκτυο, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη φυσικής παρουσίας τεχνικών για τη μέτρηση κατανάλωσης.
Αναφορά στο Μάτι και τις φυσικές καταστροφές
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε επίσης στην πυρκαγιά στο Μάτι, σημειώνοντας πως αποτέλεσε αφορμή για την ενεργοποίηση του 112 – με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το χρησιμοποίησε – ενώ οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Τέλος, έκανε μνεία σε πρόσφατη φονική πλημμύρα στο Τέξας, όπου, παρά τις έγκαιρες ανακοινώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η τοπική Πολιτική Προστασία απέτυχε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 140 άνθρωποι.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις