Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει διακύβευμα για τη δημόσια υγεία και ήδη διακεκριμένοι νομικοί χαρακτηρίζουν συνταγματική και νόμιμη τη λειτουργία καταστημάτων εστίασης (σε κλειστούς χώρους) μόνο για εμβολιασμένους, όπως και ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου στον χώρο εργασίας  σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους από τον εργοδότη.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε ότι “είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της δημόσιας Υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Ειδικών”.

Ωστόσο εξέφρασε την διαφωνία του με το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένου ο οποίος δεν εμβολιάστηκε, κάτι που άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

“Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, προσθέτοντας ότι μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως η μετάθεση των ανεμβολίαστων σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού. Δήλωσε επίσης ότι η υποχρέωση εμβολιασμού, μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου και υπογράμμισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Ο κ. Μανιτάκης είπε επίσης ότι θα είναι νόμιμη η απόφαση ενός επιχειρηματία να απαγορεύσει την είσοδο σε πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί  καθώς αφορά “προφανείς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της φήμης της επιχείρησης, καθώς και προστασίας και των υπολοίπων πελατών”.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Παντείου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδηςσυμφώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του και υπογράμμισε πως τα συνταγματικά όρια στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα δικαιώματα των άλλων.

Κληθείς να σχολιάσει (στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη πως βάσει της υπάρχουσας εργασιακής νομοθεσίας, μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος τη θέτει σε κίνδυνο, ο κ. Κοντιάδης, είπε πως “αντί να βγαίνουν κάποιοι υπουργοί και να λένε ότι ο εργοδότης μπορεί να απολύσει, θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει η Πολιτεία και να έχει νομοθετηθεί ποιος υποχρεούται και με ποιες επιπτώσεις να εμβολιαστεί”.

Πρόσθεσε επίσης πως “είναι προφανές ότι εκείνοι που εργάζονται σε θέσεις εργασίας στις οποίες ο μη εμβολιασμός τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία άλλων ανθρώπων, όπως είναι κατεξοχήν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, θα πρέπει σε περίπτωση που αρνούνται να εμβολιαστούν, να υποστούν κάποιες επιπτώσεις”.

Κατηγορηματικός ήταν και στο ερώτημα κατά πόσο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να επιβληθεί για τους υγειονομικούς και τους γιατρούς. “ Όταν έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό πάνω από 15% γιατρών που αρνούνται να εμβολιαστούν και πάνω από 30% νοσηλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες, θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει η Πολιτεία και να δώσει την απάντηση, όπως με μια απόφαση να τίθενται σε διαθεσιμότητα”, είπε ο κ. Κοντιάδης. 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις