Η Ουκρανία δέχθηκε τους όρους μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά της, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μεταβαίνει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον για να την υπογράψει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από την Ουκρανία να δώσει πρόσβαση στις ΗΠΑ στους ορυκτούς της πόρους, προκειμένου να αποζημιωθούν για τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προσέφερε σε βοήθεια στο Κίεβο η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Τραμπ πίεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, στο Κίεβο στις αρχές του μήνα. Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε προηγούμενες εκδοχές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ απαιτούν πάρα πολλά από τη χώρα του.
Η συμφωνία επετεύχθη αφού οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την απαίτηση από το Κίεβο να δεσμευτεί να καταβάλει 500 δισ. δολάρια από την εξόρυξη πόρων σε ένα ταμείο ως μορφή αποπληρωμής της αμερικανικής βοήθειας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα κοινό ταμείο ΗΠΑ-Ουκρανίας για τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από τους φυσικούς πόρους της χώρας. Πάντως, η τελευταία εκδοχή της συμφωνίας εξακολουθεί να μην καθορίζει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι σπάνιες γαίες και τα ορυκτά της Ουκρανίας
Η μεγάλη ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει φρενίτιδα για τα ορυκτά της ενεργειακής μετάβασης, όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο και το νικέλιο, που είναι χρήσιμα για την ηλεκτροδότηση των μεταφορών και την κατασκευή ανεμογεννητριών, για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και όπλων, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Το 2023, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτίμησε ότι η αγορά ορυκτών για την ενεργειακή μετάβαση είχε φθάσει τα 320 δισ. λίρες το 2022, αξία διπλάσια σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
Το 2022, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δημοσίευσε έναν κατάλογο 50 ορυκτών, από το αλουμίνιο έως το ζιρκόνιο, τα οποία θεωρούσε κρίσιμα. Στη λίστα αυτή υπήρχαν ορυκτά, όπως το αρσενικό για ημιαγωγούς, το βηρύλλιο που χρησιμοποιείται ως κράμα στις αεροδιαστημικές και αμυντικές βιομηχανίες, το κοβάλτιο, το λίθιο και ο γραφίτης, που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών, το ίνδιο, που κάνει τις οθόνες να γίνονται touch, και το τελλούριο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Οι σπάνιες γαίες είναι ένα υποσύνολο 17 ορυκτών που είναι απαραίτητα για τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων και άλλες ηλεκτρονικές, βιομηχανικές και ενεργειακές εφαρμογές.
Σε άρθρο της το 2022 η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων της Ουκρανίας, Άννα Λιβέντσεβα υποστήριξε ότι η χώρα της περιέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων, παρόλο που καλύπτει μόνο το 0,4% της επιφάνειας του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Ουκρανίας, που επικαλείται το Reuters, η χώρα διαθέτει κοιτάσματα 22 από τα 34 ορυκτά που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών όπως το λανθάνιο, το κέριουμ, το νεοδύμιο, το έρβιο και το ύτριο.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ουκρανία ήταν βασικός προμηθευτής τιτανίου, παράγοντας περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, με τη Ρωσία να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας ,σύμφωνα με εκτιμήσεις ουκρανικών think tanks που επικαλείται το Reuters, έως και το 40% των μεταλλικών πόρων της Ουκρανίας βρίσκεται υπό κατοχή.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποτύπωσε σε γράφημα τις περιοχές που βρίσκονται ο ορυκτός πλούτος και οι σπάνιες γαίες που διεκδικεί ο Τραμπ:

Σημειώνεται πως οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας παράγουν ορυκτά όπως μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες (κοβάλτιο, χαλκός, λίθιο και νικέλιο). Ωστόσο, Ουκρανία δεν διαθέτει σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών που να αναγνωρίζονται διεθνώς ως οικονομικά βιώσιμα. Διαθέτει ορισμένα εμπορικά ορυχεία κρίσιμων ορυκτών, όπως το τιτάνιο και το γάλλιο, τα οποία δεν είναι πιθανό να αξίζουν τα ποσά που οραματίζεται ο Τραμπ.
Γιατί “καίγεται” ο Τραμπ για τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας;
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει τόσο πολύ τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας είναι η Κίνα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας δυναμικότητας επεξεργασίας κρίσιμων ορυκτών.
Με τον Αμερικανό πρόεδρο, λοιπόν, να αρχίζει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα μέσω της επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα, η πρόσβαση των ΗΠΑ σε κρίσιμα ορυκτά ενδεχομένως απειλείται, σημειώνει στην ανάλυσή του ο Guardian.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"