Σημερινό Debate
Ψήφισε Εδώ

Ο Μητσοτάκης ψάχνει τον “λαγό” που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ

Τα τρία ενδεχόμενα
Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον “λαγό” που θα βγάλει από το “μανίκι” στη ΔΕΘ αναζητεί το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, το Μεγάρου Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά.

Όλοι γνωρίσουν ότι πολλές από τις ανατιμήσεις, αυτές που οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αναχαιτιστούν. Και μεταξύ αυτών είναι η αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα καύσιμα, το ψωμί, τον καφέ και η αλυσίδα πάει λέγοντας σε όλα τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Γνωρίζουν ταυτοχρόνως ότι το κύμα ακρίβειας  θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, μιας και ο κόσμος συχνά ψηφίζει με γνώμονα την τσέπη του- δεν είναι τυχαίο που λέγεται ότι “ο φούρναρης και ο χασάπης ρίχνουν κυβέρνηση”. Για τον λόγο αυτό αναζητούνται μέτρα ανακούφισης μεγάλων κοινωνικών ομάδων, αν δεν καταστεί δυνατό να συμπεριληφθεί σε αυτά (τα μέτρα) το σύνολο του πληθυσμού.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει κάποια ευεργετικά μέτρα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τούτο όμως δεν θεωρείται αρκετό και εδώ και μέρες αναζητείται η έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο η αύξηση του κατώτερου βασικού μισθού που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022.

Δεύτερο ενδεχόμενο που εξετάζεται, είναι ανακοινωθεί μείωση των έμμεσων φόρων και ο ΦΠΑ να “πέσει” για μεγάλη κατηγορία καταναλωτικών αγαθών πρώτης ανάγκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι ευρωπαίοι εταίροι. Ωστόσο η ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, θεωρείται ότι δίνει άλλες δυνατότητες.

Τρίτο είναι το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και για τους συνταξιούχους.

Ασχέτως με το τι θα επιλεγεί τελικά ως έκπληξη, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αναζητεήσει μια συμφωνία κυρίων με τους ιδιοκτήτες Σούπερ Μάρκετ ώστε να απορροφήσουν  κάποιο ποσοστό των αυξήσεων.

Σημειώνουμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει σε πρώτο θέμα αντιπολίτευσης την έκρηξη της ακρίβειας που αναμένεται και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς το μαντικό χάρισμα γι΄ αυτό- φαίνεται από  χιλιόμετρα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Exit mobile version