Σημερινό Debate
Ψήφισε Εδώ

Τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά έθιμα – Οι “Πειρατές”, ο “Νιπτήρας” και τα… μνήματα (pics&vid)

Κάποιοι γιορτάζουν το Πάσχα με διαφορετικό τρόπο

Μπορεί και φέτος το Πάσχα να γίνεται με περιορισμούς, παραμένει όμως ίσως η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας στη χώρα μας.  

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, τα έθιμα και οι παραδόσεις «ζωντανεύουν» σε κάθε σπίτι, με γλέντι, χορούς, τραγούδια. Σε κάποιες περιοχές του τόπου μας, ωστόσο, γιορτάζεται με πιο ιδιαίτερο τρόπο. 

Οι «Πειρατές» στους Φούρνους Ικαρίας 

Οι Φούρνοι είναι δυο μικρά νησιά δίπλα στην Ικαρία, γνωστά για τα εξαιρετικά ψάρια και τα ντόπια κρέατά τους. Το Πάσχα οι κάτοικοί τους διατηρούν ένα ξεχωριστό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στις εποχές του 18ου αιώνα, όταν τα νησιά ήταν ορμητήρια πειρατών. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι άνδρες χωρίζονται σε δυο ομάδες και ως «άλλοτε πειρατές», στήνουν τα ορμητήρια τους σε δυο απέναντι μεταξύ τους βουνά. Έχουν μαζί τους τενεκεδάκια και τους βάζουν φωτιά, σχηµατίζοντας  δυο πελώρια φλογισµένα γράµµατα, «Χ» και «Α» (Χριστός Ανέστη), ορατά από παντού. Έκτοτε και δυο συνεχόμενες μέρες, ανταλλάσσουν «πυρά» με παλιά κανόνια, τα οποία εκτοξεύουν μπαρούτι. Η μάχη κορυφώνεται στο τέλος της δεύτερης μέρας με ένα μεγάλο ικαριώτικο γλέντι στο λιμάνι! 

 Οι «Αλογοδρομίες» στη Χαλκιδική 

Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και με συμβολικό χαρακτήρα αναβιώνει κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα η εκδήλωση των αλογοδρομιών στην παραλία της  παραδοσιακής Συκιάς. Αναβάτες από πολλά σημεία της χώρας, έρχονται με τα άλογά τους στη Συκιά και παίρνουν μέρος στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Τα άλογα συναγωνίζονται σε ταχύτητα και προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ανέβει σε άλογο και να φωτογραφηθεί, ενώ σημειώνεται ότι στην εκδήλωση τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας. 

Ο «Χορός της βροχής» στη Θάσο 

Άλλο ένα παράξενο έθιμο είναι ο «χορός της βροχής» , στα Καλύβια Λιμεναριών της Θάσου που έχει τις ρίζες του στους χορούς του διονυσιακού κύκλου και είναι μία επίκληση για ανοιξιάτικη βροχή. Σύμφωνα με το έθιμο  οι κάτοικοι πιάνουν το χορό  την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς και κρέας με ρύζι που μαγειρεύεται σε τσουκάλια και μοιράζεται στον κόσμο. 

Τα «Μαζίδια» στην Καβάλα 

Από τα πιο παλιά έθιμα είναι τα «Μαζίδια» που επιβιώνει μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθερών , δυτικά του Νομού Καβάλας. Ο κόσμος μεταφέρει σε πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη στο εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου όπου τελούν αρτοκλασία και αγιασμό με σκοπό να ευλογηθεί η καλλιεργητική περίοδος που ξεκινάει. Το έθιμο ολοκληρώνεται αφού επιστρέψουν τις εικόνες πίσω στην εκκλησία, με χορούς και σπιτικά φαγητά στην πλατεία του οικισμού. 

Ο «Νιπτήρας» στην Πάτμο 

Στην Πάτμο υπάρχει το έθιμο του «Νιπτήρα» που τον στολίζουν με βάγιες και ανοιξιάτικα λουλούδια, την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου σε κεντρική πλατεία της Χώρας ενώ την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε 7 γλώσσες και μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς. 

Επίσκεψη στα μνήματα στη Δράμα

Στο χωριό Σιταγροί της Δράμας, την Δευτέρα του Πάσχα, οι κάτοικοι κάνουν μια βόλτα στα μνήματα, μοιράζουν κόκκινα αυγά και τραγουδούν. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι Πόντιοι, οι οποίοι συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά τα πανάρχαια έθιμά τους. 

Ο «Ρουκετοπόλεμος» στη Χίο 

Το πιο γνωστό έθιμο ο «Ρουκετοπόλεμος» που γίνεται στη Χίο, πρόκειται για ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Στην ουσία είναι ένας ¨πόλεμος¨  ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και στην ενορία της Παναγίας Ερυθιανής, με εξαίρεση τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Έθιμα πρωτότυπα, έθιμα μοναδικά που αποτελούν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό για όλους μας. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Exit mobile version